Companii

Eli Davidai si Pepsi Americas dau 10 mil. euro pe imbuteliatorul Pepsi din Bulgaria

Eli Davidai si Pepsi Americas dau 10 mil. euro pe imbuteliatorul Pepsi din Bulgaria

Eli Davidai

14.08.2007, 20:20 224

Quadrant European Beverages (QEB), companie inregistrata in Cipru, detinuta de omul de afaceri Eli Davidai, va achizitiona impreuna cu Pepsi Americas compania Agrima, imbuteliatorul Pepsi din Bulgaria, pentru aproximativ 10 mil. euro, potrivit unor surse din piata. Aceasta este prima achizitie realizata de QEB pe piata bulgara.
Aceleasi surse sustin ca Davidai va controla 80% din actionariatul Agrima, iar restul de 20 % vor fi preluate de cel de-al doilea imbuteliator al bau-turilor racoritoare Pepsi-Cola din lume, Pepsi Americas, tranzactia urmand sa fie finalizata in urmatoarele doua saptamani. Contactat de ZF, omul de afaceri Eli Davidai a refuzat sa comenteze aceste informatii.
Agrima comercializeaza pe piata bulgara brandurile de bauturi racoritoare Pepsi, 7up, Mirinda, Mountain Dew, Prisum, Diva, Aqua Diva, Evervess si Gatorade, fiind cea de-a doua cea mai mare companie de bauturi racoritoare din Bulgaria dupa Coca-Cola. Pe piata romaneasca, licenta de imbuteliere si distributie a bauturilor Pepsi este detinuta de Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), companie inregistrata in Marea Britanie, care controleaza 99% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling(QAB), producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania si Moldova. QABCL este condusa de omul de afaceri israelian Eli Davidai.
Pepsi Americas a achizitionat la jumatatea anului trecut 51% din actiunile QAB, pentru 98 mil. dolari (aproximativ 80 mil. euro), dupa ce in 2005 compania americana preluase 49% din actiunile QAB pentru 51 mil. $ (42 mil. euro). La aceasta valoare a tranzactiei de 150 mil. $ (circa 120 mil. euro) s-a adaugat insa o datorie de 55,4 mil. $ (44,3 mil. euro) a companiei QAB, ceea ce a facut ca valoarea totala a preluarii sa depaseasca 200 mil. $ (164 mil. euro), potrivit informatiilor oferite de actionarii Pepsi Americas.
Omul de afaceri Eli Davidai, presedinte si fost actionar al QAB, a ramas partener si consultant al compa-niei QAB dupa preluarea acesteia de catre Pepsi Americas. Principalii jucatori din piata locala a bauturilor racoritoare sunt Coca-Cola, Pepsi Americas, European Drinks, Romaqua sau Parmalat. Sezonul cald prelungit din acest an ar putea duce vanzarile celor mai mari zece jucatori de pe piata bauturilor racoritoare la peste un miliard de euro in acest an, potrivit estimarilor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO