Companii

Electrolux concediaza 2.800 de angajati

17.12.2001, 00:00 23



Grupul suedez Electrolux, lider mondial in productia de aparatura electrocasnica, a anuntat, la sfarsitul sptamanii trecute, ca va inchide o serie de centre de productie si va incepe un program de dispobilizari in masa, in vederea diminuarii costurilor operationale.

"Anul acesta este unul extrem de slab, dar speram sa fie doar un fenomen temporar, iar in anul 2002 performantele financiare ale grupului sa se imbunatateasca", a declarat directorul executiv al Electrolux, Michael Treschow.

Masurile de diminuare a costurilor, care vor necesita constituirea unor provizioane in valoare de 1,5 miliarde de coroane suedeze (143,5 milioane de dolari), numai in trimestrul al patrulea, vor face posibila obtinerea unor rezultate financiare multumitoare, in anul viitor, a mai aratat Treschow.

"Pe ansamblu, exista si multe lucruri pozitive", a adaugat reprezentantul Electrolux, precizand ca ramane, cu toate acestea, relativ sceptic in privinta vanzarilor in perioada sarbatorilor de iarna, care vor fi, cu certitudine, inferioare anilor precedenti.

Potrivit Financial Times, programul de restructurare al grupului suedez prevede disponibilizarea a 2.800 de angajati si inchiderea a doua centre de productie din Europa si a unei fabrici din Asia.

Grupul Electrolux este prezent in Romania de la sfarsitul anului 1995, iar din 1997 este actionar majoritar al fabricii Samus Satu Mare. Electrolux Romania are 1.303 angajati, dintre care 1.265 la fabrica de la Satu Mare.

Dupa preluarea societatii, grupul suedez a demarat un program de investitii pentru retehnologizare, protectia mediului, productie si resurse umane. Investitiile totale au depasit 2,7 milioane dolari.

Capacitatea de productie a a fabricii este de aproape 300.000 de aragazuri, din care cea mai mare parte (70%) merg la export. Exporturile unitatii de productie se indreapta in special catre Franta, Italia si Spania, in ultima perioada crescand ponderea exporturilor in tarile din Est, precum Polonia si Ungaria.

In anul 2000, vanzarile la nivel mondial ale grupului, in cadrul caruia isi desfasoara activitatea un numar de 86.000 de angajati, au fost de 124,5 miliarde coroane suedeze. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO