Companii

Electrica a majorat pretenţiile în litigiul cu CEZ de la 18 mil. euro la 82 mil. euro

Electrica a majorat pretenţiile în litigiul cu CEZ de...

Autor: Vlad Popescu

12.11.2013, 20:37 364

Profitul CEZ a scăzut puternic în trimestrul al treilea după ce grupul ceh a înregistrat provizioane de 4,8 mld. coroane cehe (177 mil. euro) la operaţiunile din România şi Bulgaria, precizând că Electrica şi-a majorat pretenţiile faţă de grup de la 18 mil. euro la 82 mil. euro.  „Electrica SA şi-a majorat pretenţiile împotriva companiei noastre de distribuţie din România de la 18 mil. euro la 82 mil. euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013“, se arată într-o prezentare privind rezultatele CEZ din primele nouă luni ale anului, publicată de grup.

CEZ respinge acuzaţiile ca nefondate şi a cerut curţii de arbitraj să respingă acţiunea Electrica şi să dispună plata cheltuielilor de judecată de către compania românească, se spune în raport. Compania cehă precizează că instanţa nu a luat încă o decizie. Compania de stat Electrica SA le cere grupurilor Enel, E.ON şi CEZ penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 mld. euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susţin că au de plătit sume mult mai mici, de până la 700 mil. euro, potrivit declaraţiilor făcute în luna iulie de Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din departamentul pentru energie. Grupul ceh a înregistrat în România în primele nouă luni din acest an un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) de 3,2 mld. coroane cehe (118,5 mil. euro), în scădere cu 18% faţă de rezultatul de 3,9 mld. coroane raportat pentru perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit raportului publicat marţi de grup.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO