Companii

Electrabel vrea sa produca cat doua reactoare nucleare

15.08.2007, 20:16 21

Grupul energetic belgian Electrabel intentioneaza sa construiasca la Constanta o termocentrala, primul grup din aceasta unitate urmand sa aiba o capacitate instalata de 800 de MW, cu 100 MW mai mult decat un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda.
Investitia ar putea ajunge la 1,2 mld. euro, dar s-ar putea dubla pana in 2015 tinand cont de faptul ca exista posibilitatea de extindere a primului grup cu inca o unitate de 800 de MW.
"Pana in 2013, lucrarile la acest prim grup ar putea fi finalizate existand posibilitatea extinderii acestei unitati cu inca un grup de 800 MW, puterea cea mai mare din Romania. Cele doua grupuri ar putea fi finalizate in 2015", a declarat Razvan Purdila, directorul pentru piata de capital din cadrul Transelectrica. Compania care se ocupa de realizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul belgienilor este Tractebel Project Managers Engineers & Consultants (Trapec), reprezentantii Electrabel in Romania.
"Detaliile concrete ale acestui proiect vor fi aflate la sfarstiul acestui an, moment in care speram sa finalizam studiul de fezabilitate al proiectului. Tinand cont de faptul ca grupul va avea o capacitate instalata de 800 de MW si va functiona pe carbuni valoarea investitiei ar putea ajunge la 1-1,2 mld. euro", au declarat reprezentantii Trapec.
"Romania este o piata atractiva, iar investitiile in energie nu fac exceptie. Mai mult, acestea sunt absolut necesare tinand cont de stadiul anumitor unitati de productie, iar cel mai bun exemplu il constituie planurile anuntate de companii precum Alro sau Petrom", au conchis reprezentantii Trapec. Alro a anuntat o investitie de 1 mld. dolari (750 mil. euro) intr-o termocentrala de 1.000 MW, iar Petrom va investi 500 mil. euro intr-o termocentrala de 860 MW. Oficialii Electrabel au confirmat informatia, dar nu au dorit sa faca alte comentarii.
Belgienii nu sunt inca prezenti pe piata romaneasca de electricitate, dar sunt deja inscrisi pentru privatizarea termocentralelor Borzesti, Doicesti si Galati, aflate in portofoliul Termoelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO