Companii

Elan, aproape de colaps

03.07.2003, 00:00 13



Compania famaceutica irlandeza Elan Corporation, ale carei actiuni sunt tranzactionate pe bursele din Londra, New York si Dublin, a declarat ca va intarzia in depunerea raportului anual catre Securities and Exchange Commission deoarece nu a ajuns la un acord pe tema calcularii anumitor parteneriate.



Consecintele ar putea fi grave, potrivit companiei citate de New York Times, intrucat daca nu va preda raportul pana la 30 iulie, actionarii si alti creditori ar putea cere retragerea a circa doua milioane de dolari.



Elan dispune in prezent de doar un miliard de dolari lichizi si „nu ar fi capabil sa satisfaca cresterea semnificativa a datoriei sale", se arata intr-un comunicat al companiei.



Directorul executiv Elan, G. Kelly Martin, a subliniat ca obligatia de a plati datoriile pe termen scurt ar putea insemna „moartea" companiei.



Din februarie 2002, Comisia a investigat modul de calcul al companiei in domeniul parteneriatelor, similare pe alocuri entitatilor care au dus la prabusirea Enron.



Intrebarile despre practicile contabile ale Elan au determinat demisia unor membri ai top managementului si scaderea pretului actiunilor cu 90 de procente. De atunci, societatea reduce continuu costurile interne si vinde parti din capital pentru a acoperi datoria aparuta.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO