Companii

Efectivele de animale scad, iar importurile de carne cresc. Cum salvăm zootehnia?

Efectivele de animale scad, iar importurile de carne...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.04.2023, 00:07 475

Mai puţine bovine, mai puţini porci în crescătorii şi gospodării, în timp ce importurile de carne de vită şi de porc ajung an după an la cifre record.

Aproape 700 de milioane de euro le plătim străinilor pentru carnea de porc, la care se mai adaugă alte peste 100 de milioane de euro pe carne de vită şi bovine, con­form calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la INS.

În acelaşi timp, exporturile sunt inexistente, iar pe masa românilor ajunge în principal carne de import.

„O implicare din partea statului este singura care poate opri declinul. Din păcate, asistăm la declaraţii din ce în ce mai multe, dar nimic concret. Pentru vacile de carne nu am primit sprijin şi nici speranţe că vom primi. Din cei 900 de membri ai asociaţiei cred că 70-80% ar renunţa la ferme mâine, dar nu se poate renunţa aşa uşor. Dar se sacrifică din ce în ce mai multe animale, vorbim de ferme întregi care se desfiinţează. Noi am vrea să ne descurcăm, să avem un preţ bun şi să ne descurcăm fără sprijinul statului, ceea ce nu se poate“, consideră Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescă­torilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO