Companii

Efectele restructurarii la Policolor: triplarea profitului

26.08.2003, 00:00 20

Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 27,7 miliarde de lei, fata de 9,9 miliarde de lei in primul semestru al anului trecut. Cresterea profitului nu s-a datorat cresterii vanzarilor, ci unui program de restructurare.  “Anul trecut am trecut printr-un program de restructurare ce a avut ca scop reducarea costurilor, iar efectele se vad acum, in cresterea profitului,” a declarat Marius Golopenta, directorul companiei.
Programul de restructurare a insemnat anul trecut disponibilizarea a aproape 40% din personal si inchiderea sectiei de producere a rasinilor sintetice, principala materia prima pentru vopsele. Productia a fost transferata in Bulgaria, la compania Orgachim, la care Policor este actionar majoritar cu 65% din actiuni. Alaturi de acestea Policolor a reusit reduceri semnificative ale costurilor cu gazul metan sau enegria electrica.
Cifra de afaceri a Policlor pe primul semestru a ramas la nivelul de 10 milioane de dolari, iar compania a reusit sa isi mentina cota de piata la majoritatea produselor .” Nu s-au produs modificari majore in privinta cotei de piata. Ca in fiecare an, cele mai importante miscari s-au produs pe segmentul produselor de baza cu preturi reduse, iar pe acest gegment noi am reusit sa castigam teren,” a spuns Golopenta.
Conducerea companiei estima pentru finalul acestui an un profit net de 72 miliarde de lei, fata de 5,7 miliarde de lei. Desi primul semestru a adus o crestere importanta a profitului, obiectivul pare inca greu de atins mai ales ca a doua jumatate a anului este de obicei mai slaba pentru companiei datorita scaderii cererii de pe piata. La fel s-a intamplat si anul trecut, cand Policolor a mers in pierdere in a doua jumatate a anului.
Rezultatele programului de restructurare a grupului Policolor - Orgachim au fost simtine mai intai in Bugaria. Anul trecut a fost primul in care Orgachim a contribuit cu un rezultat pozitiv la realizarile grupului. Rezultatele financiare pentru 2002 ale subsidiarei aratau o crestere a cifrei de afaceri cu 39% pana la 25,4 milioane euro si un profit net de aproximativ 3,7 milioane euro. Directorul Policolor spune ca Orgachim functioneaza si in acest an pe profit.
Policolor a reusit in prima jumatate a anului si o imbunatatire a rezultatelor din activitatea financiara. Dobanzile si diorerentele de curs valutar au insem,nat pentru conmpaniei in primele sase luni o pioerdere de 14 miliarde de lei, fata de 24 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior.
Actionarii Policolor au avut in ultimele doua luni un castig de aproape 70% datorita majorarii cotatiei actiunilor. Brokerii spun insa ca ascensiunea cotatiei Policolor la Bursa nu se datoreaza numai rezultatelor financiare bune. Pe piata circula informatii conform carora fondurile de investitii care deitin pachetul majoritar  de actiuni - Romanian Investment Fund si Romanian American Enterprise Fund cauta un cumparator, iar unii brokeri au interpretat programul de restructurare al Policolor ca o incercare a fondurilor de a obtine un pret mai bun. Transferul pachetului majoritar ar insemna o oferta publica de preluare, iar o parte a celor care cumpara acum actiuni ale producatorului de vopsele spera ca pretul dintr-o eventuala oferta sa fie mai mare fata de cotatia de pe piata. Actiunile Policolor au ajuns in ultimele zile la 6.000 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de 13 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO