Companii

Echo Investment: Dezvoltatorii de birouri vor cauta locatii langa statiile de metrou

Echo Investment: Dezvoltatorii de birouri vor cauta locatii langa statiile de metrou

Adrian Karczewicz, business development director al Echo Investment: Investitia in proiectul de la Brasov va ajunge la 100 mil. euro, valoare care cuprinde si achizitia terenului de patru hectare. Vom incepe constructia centrului comercial la sfarsitul anului 2008.

05.11.2007, 01:55 38

Adrian Karczewicz, business development director al Echo Investment, considera ca infrastructura precara din Capitala va determina dezvoltatorii imobiliari sa construiasca imobile de birouri in apropierea statiilor de metrou, pentru a asigura un acces facil pentru viitorii angajati. Majoritatea cladirilor de birouri din Capitala sunt dezvoltate in nordul Capitalei, unde accesul la metrou se poate face doar prin intermediul statiei de metrou Pipera. Insa dezvoltarea continua catre nord i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari sa construiasca proiecte fara acces la o retea de transport, situatie care a condus la aglomerarea traficului catre aceasta zona a Capitalei.
"Viitoarele proiecte de birouri vor fi dezvoltate in zonele in care exista o statie de metrou in apropiere, care sa permita un acces facil. Spre exemplu, din cauza dezvoltarii precare a infrastructurii din nordul Capitalei, unde se creeaza blocaje in fiecare zi, dezvoltatorii ar putea alege ca alternativa vestul Capitalei", explica Adrian Karczewicz.
Primul proiect al polonezilor pe piata locala este un centru comercial care va fi dezvoltat la Brasov, langa strada Stadionului, cu o suprafata inchiriabila de 60.000 de metri patrati. "Investitia in acest proiect va ajunge la 100 de milioane de euro, valoare care cuprinde si achizitia terenului de patru hectare. Vom incepe constructia centrului comercial la sfarsitul anului 2008 si o vom finaliza in 2010", spune Karczewicz. Centrul comercial va cuprinde o zona extinsa de petrecere a timpului liber, urmand ca 50-60% din chiriasi sa fie clienti pe care Echo Investment ii are si in Polonia.
"Spre deosebire de Polonia, romanii prefera sa petreaca foarte mult timp in zonele de food-court datorita stilului de viata latin. Practic, pentru a fi competitiv, un dezvoltator trebuie sa dezvolte un mall care sa aiba locuri atractive de petrecere a timpului liber, astfel incat vizitatorii sa ramana in interiorul centrului comercial cat mai mult timp", precizeaza managerul Echo Investment.
Strategia companiei pe piata locala implica dezvoltarea de proiecte de birouri doar in Capitala si construirea de centre comerciale in orasele cu peste 100.000 de locuitori din provincie. "Piata de retail este foarte competitiva si am intrat in Romania pentru ca avem o platforma pe care putem sa ne dezvoltam. Printre orasele in care intentionam sa dezvoltam proiecte comerciale se numara Galati, Sibiu sau Craiova", spune Karczewicz. Investitiile companiei vor fi finantate prin fonduri atrase de la bursa, emiterea de actiuni si obligatiuni, precum si fonduri de la banci precum Unicredit, Euro Hypo, Deutsche Bank sau ING Bank.
Compania actioneaza atat ca dezvoltator, cat si ca investitor. "Suntem interesati sa achizitionam proiecte comerciale la care putem aduce o valoare adaugata, in conditiile in care mall-ul nu este profitabil. In prezent au fost anuntate un numar record de mall-uri in provincie, uneori fiind dezvoltate doua centre comerciale pe aceeasi strada, situatie care ar putea conduce la esecuri", afirma reprezentantii companiei.
In afara proiectului de la Brasov compania intentioneaza sa dezvolte un proiect de birouri in Capitala si inca doua mall-uri in orasele din provincie, in care va investi circa 200 de milioane de euro.
"Daca nu vom gasi locatii centrale pentru dezvoltarea unui proiect de birouri, vom cauta sa construim parcuri de afaceri in zone limitrofe ale Bucurestiului, care sa aiba preturi de inchiriere intre 11-13 euro pe metrul patrat, destinate companiilor care nu isi permit sa plateasca chiriile ridicate din locatiile centrale", spune Karczewicz.
Ulterior, compania ia in considerare si dezvoltarea unor proiecte rezidentiale pentru clasa medie spre lux in Capitala, daca va gasi un teren propice pentru o astfel de dezvoltare. "Preturile la terenuri din Bucuresti sunt in prezent mai mari decat in Varsovia, dar Polonia a trecut deja printr-o scadere a pietei. Nivelul preturilor la terenuri a fost o surpriza pentru noi", declara Karczewicz.
Compania poloneza a luat decizia de extindere pe piata romaneasca in 2005, in momentul cand dezvoltarea companiei pe piata poloneza a permis extinderea catre tarile din estul Europei.
"Dezvoltarea continua a companiei ne-a fortat ca in 2005 sa luam decizia de a ne extinde in alte tari si implicit catre sud-estul Europei, in tari precum Bulgaria, Romania sau Ucraina. Suntem un investitor pe termen lung, de aceea cele mai atractive proiecte pe care le dezvoltam sunt de obicei pastrate in portofoliul companiei", afirma reprezentantul Echo Investment.
Potrivit lui Karczewicz, ceea ce este Varsovia acum pentru centrul Europei va ajunge si Bucurestiul pentru estul Europei in urmatorii ani. Piata imobiliara locala se va stabiliza peste doi ani, ulterior urmand sa apara o usoara scadere a chiriilor. Polonia a trecut deja printr-un ciclu de dezvoltare dupa o scadere a chiriilor la birouri pana la 16-17 euro/mp in 2005, dupa ce in 1999 nivelul chiriilor era situat la 50 dolari/mp.
Spre comparatie, in Bucuresti nivelul chiriilor la birouri poate ajunge la 30 euro/mp in cadrul proiectelor cu o locatie foarte buna, pentru ca exista o cerere imensa pe piata in prezent.
"Nu putem fi satisfacuti cu un profit mai mic decat cel pe care am putea sa-l obtinem in Polonia, de aceea cautam proiecte care sa ne ofere cel putin un randament similar cu cel de pe piata poloneza", spune reprezentantul Echo Investment.
Echo Investment a fost infiintata in 1996 si a dezvoltat proiecte imobiliare in 28 de orase din Polonia si un centru comercial in Ungaria. Compania este controlata in proportie de 39,24% de omul de afaceri polonez Michal Solowow.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO