Companii

E.ON Furnizare, contract de 15 mil. euro cu Chimcomplex Borzesti

08.04.2008, 17:30 31

"Valoarea contractului pentru anul acesta este de peste 15 milioane de euro, puterea contractata de client fiind de
40 MW", au declarat reprezentantii companiei. Acestia nu au precizat durata exacta pe care o va avea contractul.
Inainte de castigarea licitatiei, Chimcomplex Borzesti se afla in portofoliul de clienti al traderului de electricitate Petprod, a doua companie de pe piata de profil, dupa Energy Holding, fara a lua in calcul companiile rezultate in urma divizarii filialelor Electrica in urma procesului de separare a activitatii de distributie de cea de furnizare. Petprod este actualul furnizor al celor patru combinate ale grupului indian Mittal de pe piata locala, si anume, Galati, Iasi, Hunedoara si Roman.
Noul contract se inscrie in seria de contracte majore de energie semnate de la inceputul anului. Astfel, Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a decis sa-si schimbe furnizorul dupa ce aproape doi ani compania a fost alimentata de Energy Holding. Marele castigator al licitatiei a fost Complexul Energetic Craiova, rezultatul fiind o surpriza pentru majoritatea companiilor participante la licitatie. Practic, un producator de stat a intrat in concurenta cu furnizori de prim-rang cum ar fi Enel, E.ON, CEZ, Electrica sau Petprod, castigand licitatia. CE Craiova va livra catre Petrom 2,3 TWh anual (echivalentul a 3,6% din consumul national - n.r.), timp de doi ani, pentru o valoare totala de aproximativ 110 milioane de euro.
Mai tarziu, aceasta a fost contestata atat de Electrica, cat si de CEZ si de reprezentantii Petprod. Inainte de episodul Petrom - CE Craiova, un alt mare consumator eligibil, combinatul chimic Oltchim, alegea sa-si schimbe furnizorul, acelasi Energy Holding.
De data aceasta, castigatorul contractului a fost furnizorul de stat Electrica, cea mai mare companie de profil de pe piata locala. Contractul dintre Electrica si Oltchim Ramnicu Valcea are o valoare de aproximativ 74 de milioane de euro prin care Electrica ii va livra 1,36 TWh in cursul acestui an.
Potrivit celor mai recente rezultate ale E.ON Moldova Furnizare, cota de piata pe acest segment era anul trecut in valoare de 7,9%, obiectivul fiind acela de a creste acest nivel mai ales prin atragerea de noi clienti eligibili.
Aproximativ 37% ca valoare si 39% ca si cantitate de energie vanduta sunt reprezentate de segmentul casnic, restul fiind agentii economici.
In prezent, in portofoliul E.ON Moldova Furnizare se gasesc 90.000 de clienti industriali, din care 400 sunt clienti foarte mari.
Pe segmentul casnic, compania alimenteaza 1,3 milioane de clienti, iar printre cei mai mari consumatori eligibili se numara companii precum CFR Iasi si Galati, Rulmentul Barlad sau Letea Bacau. E.ON Moldova Furnizare reprezinta aproximativ 60% din totatul afacerilor derulate de E.ON pe piata locala. In 2006, E.ON a derulat afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO