Companii

După un deceniu de îngheţ, investitorii în proiecte eoliene revin pe şantiere: Care sunt cele mai mari 10 parcuri de mori de vânt care au primit avizele în 2022? Galaţiul este noua capitală a vântului

După un deceniu de îngheţ, investitorii în proiecte...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2022, 11:32 3316
 

Cele mai mari 10 proiecte eoliene care au primit avizele tehnice de racordare la reţea în 2022 au o capacitate totală de peste 1.700 MW, iar dacă s-ar realiza ar necesita investiţii de aproape 2 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Transelectrica. Obţinerea avizului tehnic de racordare este unul dintre paşii incipienţi în dezvoltarea proiectelor de energie verde, dar atestă interesul investitorului.

Revenirea în piaţă a companiile interesate de aceste investiţii are loc după un deceniu de îngheţ al pieţei de proiecte eoliene.

Astfel, industria a înregistrat un boom de dezvoltare în perioada 2009-2012, evoluţie care s-a oprit brusc odată cu modificarea peste noapte a schemei de sprijin.

La finalul acestei perioade, România a rămas cu un parc de proiecte eoliene de circa 3.000 MW care anul trecut au asigurat 12% din producţia de energie totală.

În acest moment, România asistă la formarea celui de-al doilea val de investiţii în energia verde, de data aceasta investitorii nemaiavând nevoie de scheme de sprijin, singurul lucru pe care industria îl cere la unison fiind stabilitatea legislativă. De asemenea, nivelul de fonduri disponibile pentru a finanţate proiectele de energie verde este fără precedent, sumele fiind cu atât mai mari cu cât agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a accelerat eforturile UE de a reduce dependenţa de importurile energetice.

Revenind la piaţa locală, pe lista investitorilor în proiectele eoliene cu avize obţinute anul acesta se numără Electrocentrale Borzeşti, EDPR (Portugalia), OX2 (Suedia) sau wpd (Germania). Dacă în primul val de regenerabile Constanţa şi Tulcea au fost cele mai vânate zone de investitori datorită condiţiilor meteo favorabile pentru proiectele eoliene, acum Galaţiul a devenit noua capitală a investiţiilor în proiecte eoliene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO