Companii

Dupa Sidex, Usinor si LNM se lupta pentru siderurgia poloneza

27.11.2001, 00:00 13



Privatizarea sectorului siderurgic din Polonia, care se joaca in aceeasi echipa ca si in cazul Sidex din Galati, mai are inca de asteptat, comenteaza Warsaw Business Journal.

Lupta pentru preluarea a patru combinate - Huty Katowice, Huty Tadeusz Sendzimira, Huta Cedler si Huta Florian - se poarta intre firma LNM Holdings si un consortiu european format din compania germana ThyssenKrupp, Usinor din Franta si firma luxemburgheza Arbed.

LNM Holdings, o firma inregistrata in Antilele Olandeze membra a grupului indian LNM, al doilea producator de otel din lume, este cumparatorul combinatului Sidex din Galati, cel mai mare din estul Europei.

Pentru achizitia Sidex si-a manifestat interesul si grupul francez Usinor, dar care dorea sa preia initial doar managementul combinatului si dupa doi ani sa se decida daca va prelua fabrica sau va iesi din afacere.

Pentru cumpararea combinatelor poloneze, LNM a depus o oferta la Ministerul Trezoreriei inca din iulie, iar cele trei firme europene au depus o oferta comuna in octombrie.

Cu toate acestea, concernele internationale nu au primit inca nici un raspuns din partea Trezoreriei, se arata in Warsaw Business Journal, ceea ce arunca o umbra de indoiala asupra intentiilor noului guvern de a privatiza sectorul siderurgic la inceputul anului viitor.

Fostul partid de guvernamant nu a reusit sa aleaga un investitor pana la alegerile generale din 23 septembrie, cu toate ca isi propusese sa vanda cele patru combinate pana in ianuarie 2002.

Intarzierea provocata de schimbarea guvernului face ca incheierea privatizarii in acest termen sa fie aproape imposibila, afirma Leszek Filipowicz din conducerea BRE Corporate Finance, consultant al guvernului pentru aceasta tranzactie.

"Am depus o propunere de privatizare la guvernul Poloniei si inca asteptam un raspuns. Nu am primit nici un detaliu asupra ofertelor si asteptam informatii suplimentare", a declarat Paul Bertmes din cadrul departamentului de comunicatii al Arbed.

Potrivit directorului de comunicare al LNM Annanya Sarin, Ministerul Trezoreriei nu a contactat nici grupul indian in legatura cu privatizarea combinatelor.

In acelasi timp, exista speculatii conforma carora noul guvern intentioneaza sa nu vanda deloc cele patru combinate, ci sa le uneasca intr-un conglomerat de numit Polish Steel.

Fuziunea ar duce la crearea celui mai mare producator de otel din Polonia, in conditiile in care Sendzimira, Katowice, Florian si Cedler produc mai mult de jumatate din productia de otel a Poloniei, cifrata anul trecut la 10,6 milioane de tone.

Pe de alta parte, guvernul, care are deja destule probleme financiare din cauza deficitului bugetar, ar fi nevoit sa acopere o parte din datoriile imense ale combinatelor.

Cu toate ca Ministerul Economiei pregateste un plan de afaceri pentru aceasta fuziune - ca plan de rezerva, in caz de esec al privatizarii, afirma oficialii ministeriali - detaliile legate de costuri nu au fost divulgate. Totusi, datoriile Katowice si Sendzimira sunt estimate la 3,8 miliarde zloti (936 milioane dolari).

Restructurarea combinatelor, care include printre altele concedierea a peste 80.000 de angajati, va costa 80 milioane zloti (aproape 20 milioane dolari), potrivit programului propus de fostul guvern.

In acest program, care a fost publicat luna trecuta, era inclusa si posibilitatea ca una dintre firmele straine interesate de privatizare sa restructureze concernul creat din fuziunea celor patru combinate.

Bertmes de la Arbed spune insa ca guvernul si consortiul pe care il reprezinta nu au stabilit daca restructurarea va fi facuta de investitor sau de un partener al Ministerului Economiei. "Aceste decizii sunt unul din subiectele pe care trebuie sa le discutam cu guvernul", spune oficialul companiei luxemburgheze.

Dupa un deceniu de incercari esuate, Uniunea Europeana a reinnoit presiunile de restructurare si privatizare a sectorului siderurgic polonez, care este o adevarata gaura neagra a bugetului de stat.

Producatorii de otel din Polonia inregistreaza dificultati serioase cauzate de majorarea gradului de indatorare, iar privatizarea acestora pare a fi singura solutie de redresare.

Insa vanzarea companiilor a fost amanata de mai multe ori chiar din cauza datoriilor si a indeciziei manifestata de guvern privind modul in care aceste firme vor fi privatizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO