Companii

După 36 de ani, Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina. Vezi aici cum arată proiectul, după investiţii de 108 mil. euro

După 36 de ani, Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina. Vezi aici cum arată proiectul, după investiţii de 108 mil. euro

Capitala are în sfârşit o staţie de epurare a apelor menajere la Glina

Autor: Andreea Mioara Neferu

11.10.2011, 10:53 1742

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a inaugurat luni Staţia de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, în urma unei investiţii de 108,3 milioane de euro. Inaugurarea de luni reprezintă o prima etapă a proiectului, urmând ca staţia să epureze mecanic întreaga cantitate de apă poluată pentru care a fost proiectată (10 metri cubi pe secundă), iar din acest volum, jumătate vor fi epuraţi final. Până acum, canalizarea Capitalei se deversa în Dâmboviţa.

Pentru finanţarea acestui proiect, Uniunea Europeană a contribuit cu 65% din bani (70,4 milioane de euro), guvernul României cu 2,7% (2,9 milioane de euro), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare cu 9,3% (10 milioane de euro), în timp ce Banca Europeană de Investiţii a contribuit cu 23% (25 de milioane de euro).

Realizarea etapei a doua a staţiei de epurare, ce va atrage investiţii de încă 350 de milioane de euro şi este estimată a fi gata în 2015, va extinde capacitatea de epurare pentru întreg debitul de ape uzate, dar şi capacitatea de tratare a nămolulu. De asemenea, etapa a doua va viza construcţia unui incinerator care să proceseze întreaga cantitate de nămol rezultat.

Ideea unei staţii de epurare datează încă din anul 1975, când albia naturală a râului Dâmboviţa a fost modificată pentru prima oară pe o lungime de 10 kilometri.

La ora actuală, reţeaua de canalizare a Capitalei este extinsă pe 85% din lungimea totală a străzilor oraşului şi deserveşte peste 90% din populaţie, potrivit PMB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO