Companii

După 13 ani în Spania, doi români s-au întors să deschidă un restaurant în Dorobanţi

După 13 ani în Spania, doi români s-au întors să...

Autor: Cristina Roşca

13.05.2013, 09:36 7578
 

Roxana şi Cristi Văduva s-au întors în toamna anului trecut în România şi au investit împreună cu un prieten român 150.000 de euro într-un local cu specific spaniol în centrul comercial Mario Plaza din Calea Dorobanţilor. Ple­caţi acum 13 ani în Spa­nia, unde au lucrat pentru mai multe restau­rante, cei doi români spun că au decis să o ia de la capăt cu un business propriu, La Rambla, după ce au învăţat peste hotare ce înseamnă lucrul într-un restaurant.

„Acesta este primul nostru business. Am terminat liceul economic şi am început să lucrăm în restaurantele din Capitală, la Intercontinental, la clubul BNR sau la Hotel Park. În 2000 am plecat în Spania, unde am rămas până la finalul anului trecut“, spune Cristi Văduva (38 de ani). Cei doi s-au întors în România din cauza unor probleme familiale, însă spun că au descoperit această oportunitate de business şi au rămas.

„Am decis să aplicăm ce am învăţat în Spania şi să deschidem un restaurant cu spe­ci­fic spaniol, unde să punem accentul pe paella, peşte şi fructe de mare. Am investit ba­nii pe care i-am strâns în perioada în care am stat în Spania. Nu am apelat deloc la bani de la bănci.“ Preţul unei mese la restau­ran­tul La Rambla variază între 30 şi 100 de lei. 

La început, cu bani de acasă

Iniţial voiau să deschidă un bar de tapas deoarece credeau că mâncarea spaniolă nu este foarte populară în România, prin comparaţie cu cea din Italia. „Ulterior ne-am dat seama că există pe lângă ambasadori şi personal diplomatic şi turişti  români care au stat afară şi s-au întors.“ Cei doi antreprenori spun că au ales să deschidă în Mario Plaza pentru că au găsit spaţiul potrivit, care le permite să aibă şi o sală de mese de 35 de locuri şi un lounge cu alte 35. 

Cei doi antreprenori spun că au ales acest spaţiu pentru că se află pe Calea Dorobanţilor, frecventată de persoane cu venituri peste medie. „Visul nostru este ca pe viitor să deschidem un local într-o vilă şi să amenajăm şi o terasă la iarbă verde.“ 

Pentru moment însă cei doi soţi îşi fac planuri doar pentru localul din Mario Plaza pentru că, spun ei, piaţa locală este imprevizibilă, poţi avea zile de weekend în care să nu ai trafic şi zile de luni în care localul să fie plin.

„În Spania businessul de restaurante este constant, ai clienţi în permanenţă, în fiecare zi a anului. În România ne-am pregătit ca în primele şase luni să aducem bani de acasă.“

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO