Companii

Dumitru Miron, profesor la Academia de Studii Economice: Războiul comercial SUA-China nu va avea efecte palpabile asupra României; conflictul nu va escalada şi în relaţia SUA-UE

Dumitru Miron, profesor la Academia de Studii Economice:...

Autor: Roxana Rosu

06.07.2018, 11:50 701

Războiul comercial actual dintre SUA şi China nu va avea efecte palpabile asupra României, în condiţiile în care relaţiile comerciale dintre piaţa locală şi cea americană sunt reduse, iar statutul de membră UE ne oferă protecţie, comentează Dumitru Miron, profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, în contextul intrării în vigoare a noilor taxe vamale impuse de Washington asupra importurilor din China.

”România nu mai are o politică comercială separată cu SUA, ci fiind membră UE, Uniunea negociază. Noi avem de câştigat dacă suntem membri UE, suntem protejaţi. În plus, relaţiile comerciale ale României cu SUA şi China sunt reduse, 70% din relaţiile noastre fiind cu UE. România nu exportă mult oţel sau produse de aluminiu în SUA. Efectele războiului dintre SUA şi China nu vor fi palpabile în România”.

România exportă anual către SUA bunuri din oţel şi aluminiu în valoare de 175 mil. euro. 

Taxele vamale impuse de Administraţia Trump asupra unor importuri din China au intrat vineri în vigoare, iar oficiali chinezi au semnalat anterior că Beijingul va lua măsuri de retorsiune, astfel că există şansele declanşării unui război comercial între primele două cele mai mari economii ale lumii. Preşedintele Donald Trump a promis că războaiele comerciale ”sunt uşor de câştigat”. 

Sectorul energetic din China, fiind proprietatea statului, vinde companiilor producătoare de oţel energie la preţuri scăzute. Preţul forţei de muncă este de asemenea scăzut. Un alt factor important pentru preţurile mici ale produselor din oţel şi aluminiu este lipsa reglementărilor din China privind poluarea. Toţi aceşti factori coroboraţi se reflectă într-un preţ foarte scăzut al oţelului şi aluminiului care provine din China, astfel prin importuri, producătorii americani au în faţă o concurenţă aproape imbatabilă.

În fapt, războiul comercial actual se înscrie în politica SUA de reducere a deficitului comercial uriaş, care a ajuns anul trecut la 566 miliarde de dolari, maximul ultimilor nouă ani.

”Asistăm la un lanţ de diferende comerciale pe multe planuri, nu doar cu China, venite din dorinţa administraţiei Trump de a reduce drastic deficitul comercial”.

Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate de mult timp, acest nou conflict fiind doar cea mai recentă desfăşurare de forţe. În opinia profesorului Dumitru Miron, principala problemă a administraţiei americane este că oficialii de la Beijing nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate privind drepturile de proprietate intelectuală.

El este optimist cu privire la evoluţia acestui conflict legat de taxele de import, apreciind că acest gen de diferend comercial nu va avansa prea mult. ”Toate ţările implicate sunt până la urmă membre ale OMC. SUA trebuie să dovedească că aceste importuri din China chiar produc probleme în economie”.

În ceea ce priveşte o eventuală extindere a taxelor şi asupra importurilor din UE, Dumitru Miron nu crede că vom vedea o astfel de escaladare a conflictului între SUA şi UE.

„ În relaţia dintre SUA şi UE, vedem un duel al retoricii, discuţii şi întâlniri la nivel înalt. Cred că părţile vor să ajungă la o înţelegere. Nu cred că vom vedea escaladarea unui conflict între SUA şi UE”.

Revenind la piaţa locală, profesorul subliniază că România are alte probleme de rezolvat, un subiect de interes fiind de exemplu ce se va întâmpla cu Sidex.

Bursele europene nu au reacţionat vineri dimineaţă la intrarea în vigoare a taxelor de import, aşteptând să vadă evoluţia de pe bursele americane. La Bucureşti, BVB a deschis şedinţa pe plus, tendinţă care s-a menţinut şi în următoarele ore. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO