Companii

Dumitru Blaga este noul preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România

Dumitru Blaga este noul preşedinte al Asociaţiei...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.11.2023, 13:39 152

​Dumitru Blaga a fost desemnat noul preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România de către Consiliul Director al Asociaţiei.

„Industria mobilei este reprezentativă pentru România, iar scopul meu este ca prin intermediul Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România să readuc această frumoasă ramură a economiei noastre în atenţia autorităţilor, dar şi a publicului consumator. Îmi doresc ca toţi să vadă şi să înţeleagă că trebuie să preţuim şi să susţinem producţia internă, să învăţăm să ne sprijinim între noi. Peste 50% dintre companii avem capital majoritar românesc, trăim în România, 90% din mobila pe care o producem aici o exportăm, aducând sume extrem de importante la bugetul statului. Suntem recunoscuţi în toată lumea, din Europa, până-n Statele Unite ale Americii, este dreptul şi datoria noastră să fim văzuţi şi aici, acasă, la adevărata noastră valoare”, susţine Dumitru Blaga, noul preşedinte APMR, la început de mandat.

Dumitru Blaga este directorul general al brandului de mobilă SIMEX, companie cu capital sută la sută românesc. A fost vicepreşedinte APMR în ultimele două mandate, în perioada 2015-2023, fiind unul dintre cei mai mari susţinători ai asociaţiei.

Aurica Sereny a condus Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România timp de 4 mandate, în perioada 2007-2023. Este alături de industria mobilei de zeci de ani, din poziţiile ocupate în instituţiile statului realizând programe şi acţiuni care au susţinut industria României, implicit producţia internă de mobilier, produse din lemn şi instrumente muzicale.

„Sunt bucuroasă să vă văd uniţi, să văd interesul dumneavoastră pentru a duce mai departe această asociaţie şi pentru a face lucruri împreună pentru binele industriei româneşti de mobilier. A fost o onoare să vă reprezint, vă mulţumesc pentru colaborare. Sunteţi o industrie frumoasă, cu posibilităţi reale de creştere, vă doresc să treceţi peste greutăţile de azi şi să priviţi mereu înainte”, a declarat Aurica Sereny, la finalul mandatului de preşedinte APMR.

Biroul de la Bucureşti va fi coordonat de Nadina Nedelea Rus, propusă de Dumitru Blaga şi aprobată de Consiliul Director în funcţia de director executiv al APMR.

Pe primele 7 luni ale acestui an,  producţia industrială a înregistrat o scădere de 13,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cauzele care au dus la declinul producţia  industriei de mobilă sunt: creşterea exagerată a preţului la masa lemnoasă, lipsa materiilor prime de calitate, neaplicarea legislaţiei prevăzute în Codul Silvic, creşterea preţurilor la carburanţi şi energie, lipsa forţei de muncă. În ultimii ani, s-a înregistrat o scădere accentuată a profitabilităţii unor firme, care a condus la intrarea acestora în dificultate financiară şi chiar la încetarea activităţii, conform datelor transmise de APMR.

Volumul exportului s-a situat pe un trend crescător, de la 2 miliarde de euro în 2020, la 2,23 miliarde în 2021, până la 2,61 miliarde în 2022. În primele 7 luni ale acestui an, România a exportat mobilă în valoare de 1,51 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, a importat mobilier în valoare de 724 de milioane de euro, ceea ce arată un excedent la balanţa comercială a României de 786 de milioane de euro.

Industria mobilei din România are, an de an, un aport pozitiv substanţial la balanţa comercială de export-import a României de cca. 1,3 miliarde de euro, având o valoare adăugată brută/producţie de 55%, fiind imediat după sectorul IT, care are 57%,. În ceea ce priveşte exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 12 în lume şi pe locul 6 în Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO