Companii

Ductil Steel repune in functiune combinatul de la Otelu Rosu

28.07.2004, 00:00 230

Combinatul siderurgic Gavazzi Steel din Otelu Rosu isi va relua astazi activitatea, dupa doi ani de intrerupere, o data cu inchirierea sa de catre Ductil Steel Buzau, societate producatoare de sarme si produse din sarma.
"Societatea noastra a inchiriat combinatul cu intentia declarata de a-l moderniza si reintegra in circuitul industrial. Intrarea combinatului Otelu Rosu in familia Ductil Steel reprezinta completarea fireasca a procesului de productie. Atat investitiile de peste trei milioane de euro efectuate pana acum, cat si strategia de modernizare a combinatului Otelu Rosu demonstreaza increderea pe care o avem in viitorul acestei unitati economice, viitor la care dorim sa luam parte", a declarat Mihai Anitei, director general Ductil Steel.
Firma buzoiana intentioneaza sa produca la Otelu Rosu circa 25.000 tone de otel pe luna. Pentru atingerea acestui obiectiv a fost realizat un program de investitii in vederea repornirii fabricii. Aceste investitii includ otelaria, transformarea cuptorului 1 in LF, modificarea sinelor de rulare, modificarea instalatiilor de turnare continua pentru a permite obtinerea de tagle de 12 metri lungime, in conditiile in care cele vechi erau de 6 metri.
Ductil Steel urmeaza sa asigure piata de desfacere pentru productia Otelu Rosu, avand in vedere ca foloseste chiar produsele combinatului. Din vechea structura au fost preluati 350 angajati, urmand ca in scurt timp numarul angajatilor sa depaseasca 450. Dupa ce s-au opus investitorilor de la Gavazzi, sindicalistii de la Otelu Rosu colaboreaza acum cu Ductil Steel.
Societate buzoiana a incheiat anul trecut cu un profit de 164 miliarde de lei (5 milioane de dolari), mai mare cu 30 miliarde de lei decat cel estimat la inceputul anului. Cifra de afaceri a companiei a urcat anul trecut cu 19% pana la 900 miliarde de lei (24 milioane de dolari), in ciuda stagnarii pietei interne a echipamentelor de sudura.
Actionarul majoritar al societatii este Air Liquide Welding, unul dintre cele mai importante concerne mondiale din domeniul activitatilor de sudura, care detine 71% din capitalul Ductil Buzau, prin intermediul grupului italian Fro. Cel mai important actionar minoritar al Ductil este fondul de investitii Broadhurst, care detine 11% din capitalul companiei.
Combinatul Gavazzi Steel din Otelu Rosu se afla inainte de aceasta "preluare" in reorganizare judiciara dupa ce privatizarea societatii a esuat. Italienii Marco si Stefano Gavazzi au semnat cu fostul Fond al Proprietatii de Stat, in anul 1999, contractul de vanzare-cumparare a unui pachet de 70% din actiunile detinute de stat la Socomet Otelu Rosu. Clauzele contractuale au prevazut investitii totale in valoare de 20 de milioane de dolari. Cu toate acestea, la doi ani de la vanzare, combinatul avea datorii la stat de circa 700 miliarde de lei, iar din cauza nerespectarii graficelor de reesalonare a datoriilor incheiate cu Electrica si Romgaz, combinatului i-a fost sistata alimentarea cu energie electrica si gaze. Aceasta situatie a fost explicata de Autoritatea pentru Privatizare prin faptul ca investitorii nu si-au respectat obligatiile contractuale.
Otelaria combinatului Gavazzi Steel din Otelu Rosu a mai fost repornita pentru scurt timp anul trecut. Societatea Isbiria Impex SRL a inchiriat toate mijloacele fixe si a platit o parte a datoriilor acumulate catre furnizorii de materii prime si utilitati. Actionarul majoritar al Isbiria Impex SRL, cetateanul sirian Yahia al Yahia, a derulat si in trecut afaceri cu Gavazzi Steel, firma sa fiind unul dintre principalii beneficiari ai semifabricatelor de la Otelu Rosu.
Dupa oprirea activitatii, in combinat au mai ramas 700 de angajati care asigurau paza bunurilor intreprinderii. Acestia au primit numai in acest an ajutoare financiare de la guvern de aproape 10 miliarde de lei.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO