Companii

Dracula nu s-a linistit: vrea din nou bani de la investitori

22.06.2004, 00:00 30

Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara SA (FDTS), firma infiintata pentru a construi si administra Dracula Park, spera sa atraga din nou finantare prin vanzare de actiuni.
Aceasta in conditiile in care nu a inceput nici acum proiectul pentru care a atras bani de la investitorii de pe piata de capital in urma cu trei ani.
Valoarea actiunilor pe care FDTS vrea sa le vanda pe piata se ridica la aproape 20 milioane de dolari, adica la fel de mult cat valoreaza o societate de talie medie listata la Bursa de Valori.
Societatea urmeaza sa lanseze in maximum o luna o oferta de actiuni in valoare de 643,9 miliarde de lei (circa 20 mil. $). Suma reprezinta peste 80% din capitalul actual al companiei, iar actiunile pe care societatea vrea sa le vanda reprezinta actiunile rascumparate in urma cu un an de la Consiliul Local Sighisoara.
Autoritatile locale din Sighisoara participasera la constituirea societatii cu un teren pe care ar fi urmat sa se construiasca parcul de distractii. In urma deciziei ca parcul sa nu mai fie construit la Sighisoara, societatea a rascumparat actiunile Consiliului Local si  a renuntat pa teren.
Lansat initial in noiembrie 2001, Dracula Park urma sa fie amplasat la Sighisoara, insa proiectul a fost contestat imediat dupa lansare de organizatii ecologiste din Romania si strainatate. Pentru inceperea lucrarilor, a fost lansata o oferta de actiuni, care a atras peste 3 milioane de dolari, inclusiv de la firme importante precum Coca-Cola sau Brau Union. Printre actionari se mai gasesc premierul Adrian Nastase si fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon.
Presedintele Consiliului de Administratie al FDTS, Sorin Marica, spune ca dupa incheierea ofertei de vanzare intentioneaza sa listeze actiunile la Bursa de Valori.
Dracula Park ar urma sa fie construit la Snagov, pe un teren de 200 de hectare care apartine Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS), dupa ce studiul de prefezabilitate intocmit de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a stabilit ca Bucurestiul si zona limitrofa reprezinta cea mai buna locatie pentru Dracula Park. Celelalte doua locatii analizate au fost Sighisoara si Constanta. PwC estima ca Bucurestiul ar atrage peste un milion de vizitatori, din care 19% straini, si venituri anuale de 11,4 mil. euro.
Parcul de distractii se afla in continuare in faza de proiect. "Experienta altor parcuri spune ca proiectul trebuie definitivat atunci cand finantarea este asigurata, altfel exista riscul de a investi intr-un proiect care ar putea sa nu fie acceptat in totalitate de actionari si atunci se irosesc fonduri. Stadiul in momentul de fata este: conceptul definitivat, documentatille in stadiul final de depus pentru autorizare. Pentru autorizare este nevoie de asigurarea finantarii pentru a nu relua proiectele si documentatiile pentru autorizari," spune Sorin Marica.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO