Companii

Dr. Bogdan Marţian, Şef Secţie Chirurgie Generală, Director Medical al Spitalului Clinic Sanador, Preşedinte al Consiliului Medical Sanador: Problema cu roboţii chirurgicali nu este achiziţia acestora. Costisitoare este operarea robotului

ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22

Dr. Bogdan Marţian, Şef Secţie Chirurgie Generală,...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.09.2022, 15:13 310

Problema cu roboţii chirurgicali nu este în zona de achiziţie, au fost cumpăraţi mai mulţi roboţi şi instalaţi în spitale dar mulţi dintre ei au făcut până în 10 operaţii, ceea ce este foarte puţin, însă, operarea roboţilor e foarte scumpă, a spus Dr. Bogdan Marţian, Şef Secţie Chirurgie Generală, Director Medical al Spitalului Clinic SANADOR, Preşedinte al Consiliului Medical SANADOR, în cadrul conferinţei ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22.

„În SANADOR avem acum un robot, iar dacă va fi justificat prin numărul de operaţii mai luăm un robot. Am avut peste 300 de intervenţii chirurgicale în total, cu robotul, iar anul acesta au fost undeva la 160 de operaţii cu robotul. Cererea e în creştere. Sunt spitale în lume în care chirurgia programată în proporţie de peste 80% se derulează minim invaziv şi 50% robotic. Au apărut câţiva producători de roboţi chirurgicali, zona aceasta se dezvoltă şi apare concurenţă şi între ei, ceea ce acum 5-6 ani nu exista”, a spus  Dr.Bogdan Marţian.

 

Ce a mai spus Dr. Bogdan Marţian

Vrem să  completăm echipamentele din sala de operaţie cu încă 2-3 echipamente. Există în lume servicii de chirurgie cardiovasculare care utilizează robot. E o operaţie nu întotdeauna indicată, avantajul robotului în chirurgia coronariană e că se poate face pe corp bătând. Lucrurile astea se întâmplă de mai mulţi ani. Şi pentru protezare de valvă aortică, dar nu se poate face pe corp bătând.

Robotul are avantaje clare. Chirurgia robotică face parte din categoria de chirurgie miniminvazivă. Pe lângă amploarea inciziei este şi confortul pacientului, un „bonus”. Imaginea la robot e cea mai bună, vedem tot ce este nevoie, imaginea e stabilă. Instrumentele robotice pot ajunge în locurile cele mai greu accesibile din abdomen. Alt element important e precizia mişcării.

Avantajele pentru pacient - el rămâne în zona chirurgiei miniminvazive, vindecare mai rapidă, reinserţie socială mai rapidă, satisfacţia pacientului, iar robotul este capabil să ofere aceste lucruri comparativ cu chirurgia oncolativă sau cea clasică.

În timpul operaţiei chirurgul poate vedea dacă deviază de la plan sau dacă trebuie să ajusteze planul sau să îl respecte. Există tehnologie care poate să cupleze imagistica operatorie de un anumit tip cu imagistică intraoperatorie de alt tip. 

Sanador va deschide în scurt timp un nou bloc operator pentru chirurgie cardiacă unde sălile de operaţie sunt pregătite pentru un sistem hibrid.

Doctorii care fac chirurgie robotică sunt oameni calificaţi să facă diverse procedee chirurgicale. Oamenii se califică să facă intervenţii chirurgicale şi trebuie să ştie cum e metoda clasică. Este bine ca cei care se apucă de chirurgie robotică să fie bine antrenaţi pe chirurgie paroscopică. Dar şi cine nu a făcut chirurgie paroscopică poate deveni eficient în chirurgie robotică.

E o certificare pe care o emite producătorul. Dar ea nu se referă la capacitatea unui doctor de a face o anumită operaţie, ci doar la capabilitatea docotului de a opera cu acea maşinărie. Producătorul, ca să se pună la adăpost de acuzaţii, îl certifică pe chirurg că e în stare să utilizeze robotul. Asfel, chirurgul după ce face un număr de ore de antrenament, trece la un test online în prezenţa reprezentantului producătorului – test care are limită de timp. Apoi se stabileşte o întâlnire cu un reprezentant al producătorului într-un centru de training, pe care noi, România, încă nu îl avem, şi acolo se dă un fel de examen pe simulator şi pe porc, cu gesturi care atestă că individul poate utiliza robotul pentru anumite acţiuni. Apoi primeşte un atestat din partea producătorului. Apoi, primele operaţii se fac sub supravegherea unui chirurg certificat de producător şi de încă cineva care este recunoscut ca şi trainer. Primele 10 sau 15 operaţii sunt asistate. Există şi o curbă de învăţare şi primele operaţii sunt considerate suficiente să depăşim acea curbă de învăţare. Pot fi 30 – 40 sau peste 50 de operaţii, depinde de procedură, de operaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO