Companii

Doi manageri din energia de stat aleg mediul privat

21.06.2009, 15:36 643

Catalin Stancu, director de afaceri corporatiste din cadrul Electrica, una dintre cele mai importante companii active in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, si Teodor Chirica, fost director general al Nuclearelectrica, producator de energie care asigura circa 18% din consumul national, au ales sa treaca in mediul privat, continuand insa sa ramana tot in domeniul energiei.

Astfel, Catalin Stancu ocupa de la jumatatea lunii trecute functia de business development manager in cadrul E.ON Romania, companie sub umbrela careia nemtii de la E.ON
si-au reunit activitatile locale din segmentul distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze naturale.
„Dupa ani intregi de experienta acumulata de partea statului, am simtit nevoia unei schimbari", spune Stancu.
Teodor Chirica, directorul in mandatul caruia a fost pus in functiune cel de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda si care a condus negocierile pentru stabilirea structurii companiei de proiect care va costrui reactoarele 3 si 4, a parasit compania de stat la inceputul acestei luni pentru a prelua functia de director general in cadrul companiei private Amec Nuclear Romania, specializata in servicii de consultanta pentru proiectele energetice. Amec este o firma din Marea Britanie care pana in prezent a derulat pe piata locala, prin firma din Romania, contracte de consultanta pentru centrala de la Cernavoda, precum si pentru alte instalatii nucleare sau conventionale din lume.
„In functie de licitatiile care se vor organiza, suntem interesati si de incheierea de contracte de consultanta pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Scopul nostru nu este insa acela de a ne concentra exclusiv pe energia nucleara, ci de a ne extinde si pe alte segmente din domeniului energiei", a spus Chirica in subordinea caruia se vor afla 24 de angajati ai Amec.
De la inceputul anului au avut loc mai multe mutari la nivel de conducere in cadrul companiilor energetice. In cazul companiilor aflate in portofoliul Ministerului Economiei foarte putine au fost cele care si-au pastrat managementul odata cu intrarea ministerului sub conducerea lui Adriean Videanu. Prin cele mai spectaculoase mutari a fost aducerea la conducerea Transelectrica a lui Adrian Baicusi, fostul director general al Siemens SRL.
Recent a mai avut loc o miscare prin care directorul general al E.ON Moldova Furnizare, Cristian Secosan, a preluat conducerea Siemens SRL. Dupa plecarea lui Secosan, la nivelul activitatilor E.ON din Romania a avut loc o comasare a echipelor de management din cadrul firmelor E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova Furnizare. Astfel, acestea vor aveea acelasi director general in persoana lui Dan Morari. Cei doi adjuncti care-i sunt subordonati lui Morari, Alwin Griech si Simona Mihaela Covaliu, vin la randul lor din cele doua companii de furnizare a gazelor, respectiv a energiei electrice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO