Companii

Dobrogea, cea mai vânată destinaţie de investitorii în eoliene, revine cu proiecte de peste 1 miliard de euro. Cum s-a găsit loc pentru noile turbine?

Dobrogea, cea mai vânată destinaţie de investitorii...

Autor: Roxana Petrescu

19.04.2023, 09:00 935

Obţinerea unor noi avize pentru proiecte îngheţate, dar şi finalizarea unor investiţii în reţeaua de transport fac ca în acest moment să existe în zona Dobrogei, cea mai râvnită desti­naţie pentru eoliene, parcuri cu avize sau contracte de racordare noi de 1.000 MW.

Este vorba doar de proiecte mari, autorizate de Transelectrica, ce presupun investiţii de peste 1 mld. euro dacă de această dată vor fi realizate. În acest moment, pe site-ul Transelectrica, pe harta capacităţilor de racordare pentru noi proiecte de producere a energiei electrice, în zona Dobrogei nu mai este loc pentru niciun megawatt nou. Cu toate acestea, tot pe site-ul Transelectrica, proiecte cu o capacitate de 1.000 MW au avizele de racordare la reţea sau contractele de racordare obţinute anul trecut sau chiar la începutul acestui an. Cum se explică?

„Multe proiecte sunt reluate, adică investitorii sau noii proprietari aplică pentru noi avize. Pe de altă parte, şi pe partea de reţea se finali­zează proiecte de întărire, aşa că în­cepe să se creeze loc, treptat, pentru noi investiţii“, spun specialiştii din sistemul de transport al energiei.

De exemplu, cele mai noi două proiecte eoliene care au primit avizul tehnic de racordare la reţeaua Transelectrica, chiar la începutul acestui an, au o capacitate individuală de 294 MW, deci este vorba despre parcuri foarte mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO