Companii

Doar trei SIF-uri au batut inflatia cu dividendele pe anul trecut

08.04.2004, 00:00 13

Chiar daca actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) evolueaza la Bursa de Valori de fiecare data pe aceeasi tendinta, fie de crestere, fie de scadere, lucrurile nu stau la fel in privinta evolutiei situatiilor financiare ale societatilor sau a evolutiei in termeni reali a dividendelor.
Doar trei dintre SIF-uri vor plati anul acesta dividende mai mari in termeni reali fata de cele de anul trecut, in timp ce in cazul celorlalte doua, cresterea dividendului este inferioara ratei inflatiei de anul trecut, care s-a ridicat la 14%. Nivelul dividendelor platite de SIF-uri actionarilor vor fi discutate de Adunarile Generale ale Actionarilor care vor avea loc simultan, dar in locuri diferite pe data de 24 aprilie.
Cea mai mare crestere a dividendului apartine SIF Oltenia, care va propune actionarilor un nivel al dividendului brut de 370 lei/actiune, in crestere cu 23% fata de valoarea de acum un an. Dividendul distribuit anul acesta de SIF Oltenia ramane insa cel mai scazut dintre cele cinci SIF-uri. Dividendul de 480 lei/actiune al SIF Banat-Crisana este cu 20% mai mare decat cel din 2003, cel al SIF Moldova, de 494 lei/actiune va insemna o crestere de 15%. Cresteri ale dividendelor inferioare inflatiei inregistreaza SIF Transilvania si SIF Muntenia, care vor distribui dividende brute de 420 lei/actiune, cu 11% si respectiv 12% mai mari decat cele de anul trecut.
Trei dintre SIF-uri care au definitivat deja proiectul de buget, care va fi supus votului actionarilor in cadrul Adunarilor Generale. Estimarile a doua dintre acestea indica pentru 2004 un nivel al profitului mai redus decat cele de anul trecut.
Societatea de investitii financiare (SIF) Transilvania estimeaza, pentru acest an, scaderea profitului net cu 5%, la 335 miliarde lei, fata de nivelul de 352,2 miliarde lei inregistrat anul trecut, in urma diminuarii cu circa 25% a dividendelor aferente participatiilor la diferite companii. SIF Moldova estimeaza pentru acest an un profit de 320 miliarde de lei, in scadere cu aproape 20% fata de cel din anul trecut. O mare parte din profitul obtinut de societate in 2003 s-a detorat vanzarii unui pachet minoritar detinut la Combinatul siderurgic Sidex Galati in cadrul ofertei de delistare lansata de LNM Holdings. SIF Banat-Crisana are insa in buget un profit de 378 miliarde de lei cu 10% mai mare decat cel de anul trecut.
Analistii de la Bursa se asteapta si in cazul SIF Oltenia la o crestere semnificativa a profitului net in acest an datorita valorii mari a profitulului inregistrat in primele doua luni ale aqnului. La finalul lunii februarie SIF Oltenia inregistra un profit net de 105 miliarde de lei, fata de 12 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a profitului se datoreaza vanzarii
Principalele venituri ale SIF-urilor sunt reprezebntate de dividendele de incasate de la Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD). Aceasta din urma nu a luat inca o decizie privind dividendele care vor fi distribuite anul acesta, dar in cazul BCR, presedintele bancii, Nicolae Danila declara ca jumatate din profit ul bancii va fi repartizat pentru dividende. Cum BCR a incheiat anul trecut cu un profit net de 160 milioane de dolari, fiecare SIF, va incasa de la BCR dividende brute in valoare de 4,8 milioane de dolari, ceea ce va insemna venituri nete in valoare de aproximativ 150 miliarde de lei.
Actiunile celor cinci societati de investiti financiare se tranzactioneaza in prezent la Bursa la preturi cu 15% mai mari decat cele de la inceputul anului in conditiile in care datele de referinta pentru acordarea dividendelor si scaderile pretului ulterioare acestor date au trecut. Cu tot cu dividendele care vor fi distribuite la mijlocul acestui an, investitorii in actiuni SIF au inregistrat de la inceputul anului un castig de peste 25%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO