Companii

Doar 12 din cele 20 de malluri anuntate in Bucuresti vor fi gata in 2010

26.01.2009, 18:35 34

Numarul centrelor comerciale care vor fi finalizate pana la sfarsitul anului viitor in Bucuresti este de maxim 12 unitati, fata de cele 20 anuntate la inceputul anului trecut, in conditiile in care unele proiecte sunt blocate, iar altele amanate din cauza dificultatilor de a obtine finantare bancara.

Lista dezvoltarilor blocate cuprinde proiectul Esplanada, care ar trebui realizat de TriGranit, Galleria Bucuresti, al GTC, Promenada Mall al Raiffeisen Evolution, in timp ce dezvoltatorul proiectului Sema Parc a decis sa renunte la realizarea unui mall in cadrul proiectului, iar terenul fabricii Laromet, unde ar trebui realizat mallul AFI Golden Palace, nu a fost inca eliberat. In plus, proiectul ParkLake Plaza, a carui livrare a fost programata pentru luna aprilie a anului 2011, nu a fost inca inceput din cauza unui proces intentat de Prefectura Municipiului Bucuresti Primariei Sectorului 3, astfel ca, tinand cont de dimensiunile mallului (110.000 de metri patrati suprafata inchiriabila), finalizarea acestuia la timp este putin probabila.
"Pentru noi realizarea mallului Galleria din Bucuresti este conditionata doar de obtinerea planurilor urbanistice si a autorizatiei de constructie, neavand probleme de finantare. Apreciez ca in decurs de 6-9 luni am putea obtine autorizatiile sa putem incepe proiectul pe final de an, astfel ca pana in 2011 sa finalizam constructia", a declarat Shimon Galon, CEO al GTC, companie care a anuntat in urma cu trei ani intentia de a dezvolta acest proiect.
GTC a inceput si dezvoltarea unor centre comerciale sub brandul Galleria in alte orase din tara, primul mall fiind finalizat anul trecut la Buzau.
"Problema pentru Bucuresti este strict legata de 'planning', respectiv obtinerea autorizatiilor necesare constructiei, si de finantare, spre deosebire de celelalte orase din tara, unde rezultatele unor centre comerciale au fost sub asteptari. Consider ca daca lucrarile de constructie ar fi fost incepute anul acesta nu ar fi fost probleme mari pentru inchirierea lor", a declarat Oana Iliescu, head of retail department al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
DTZ are spre inchiriere cel de-al doilea centru comercial de tip outlet aflat in constructie in Bucuresti, Mega Designer, precum si proiectul Dambovita Center, a carui finalizare este programata pentru anul 2012.
In acelasi timp, pe langa cele opt centre comerciale finalizate in Bucuresti, in stadii avansate de constructie se mai afla si proiectele Grand Arena, Sun Plaza si Cotroceni Park, a caror finalizare ar putea fi realizata anul acesta.
Pe langa aceste proiecte noi, unul dintre cele mai vechi malluri din Bucuresti - Plaza Romania - va fi extins, in timp ce la Militari Shopping Center se afla in constructie o galerie comerciala care va cuprinde retaileri precum Hervis, Decathlon sau C&A. Aceste spatii comerciale noi vor fi de asemenea date in folosinta in acest an.
In acelasi timp, in cadrul celui mai mare mall din Bucuresti la ora actuala, Baneasa Shopping City, ar putea fi construita pana la sfarsitul acestui an prima parte a zonei de distractie, care va cuprinde un cinematograf si o sala de bowling, potrivit declaratiilor managementului din luna decembrie a anului trecut.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO