Companii

Distribuitorul de medicamente Farmexpert mizeaza pe afaceri de 200 mil. euro in 2008

Distribuitorul de medicamente Farmexpert mizeaza pe afaceri de 200 mil. euro in 2008

Trandafir va renunta incepand cu ianuarie 2008 la pozitia ocupata in cadrul distribuitorului, locul sau urmand a fi luat de catre Octavian Iacob, care anterior a lucrat in cadrul Syngenta Romania.

14.11.2007, 14:11 251

"Nu este o crestere ambitioasa, este o crestere relativ mica fata de ce eram noi obisnuiti, insa am luat in calcul faptul ca probabil vor scadea preturile la medicamente destul de mult. Desi ca numar de unitati, piata isi va mentine ritmul sustinut de crestere, in valoare avansul nu cred sa fie la fel de mare", a spus Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert.
Trandafir va renunta incepand cu ianuarie 2008 la pozitia ocupata in cadrul distribuitorului, locul sau urmand a fi luat de catre Octavian Iacob, care anterior a lucrat in cadrul Syngenta Romania.
Farmexpert a inregistrat in primele trei trimestre ale anului o cifra de afaceri de 131 mil. euro, comparativ cu nivelul de 91 mil. euro raporat in perioada similara a anului trecut.
"Dupa noua luni suntem in linie cu estimarile. Probabil ca anul acesta vom termina la minimum 170 mil. euro in scenariul cel mai pesimist. In ceea ce priveste evolutia la noua luni, pot spune ca am fost favorizati de trecerea programelor nationale de oncologie, diabet si post transplant la farmaciile de retail. Ma astept la o crestere sustinuta si in 2008, in momentul in care se vor descentraliza si programele de SIDA si TBC", a adaugat Trandafir. El spune ca piata farma si-a continuat trendul ascendent in cel de-al treilea trimestru al anului, favorizand afacerile distribuitorilor.
"Au fost cateva frane datorate zvonurilor privind reducerea pretului, moment in care farmaciile au blocat comenzile catre distribuitori pentru a nu ramane cu stocuri de valoare mare. Insa pe parcursul celor trei luni consider ca piata a avut o evolutie normala", a precizat Iulian Trandafir.
Dupa primele noua luni ale anului Farmexpert se afla pe locul patru in topul distributiei de medicamente (catre farmacii), dupa Mediplus, Relad si Fildas.
"Preferam sa pastram o cota de piata de 8% pe care sa o putem depasi fara mari probleme si sa incercam sa reducem expunerea (datoriile de recuperat din piata - n.red.) in piata", a continuat Trandafir.
In acest moment, Farmexpert are de recuperat din piata (farmacii si spitale) 65 mil. lei. In 2008, distribuitorul mizeaza pe o cota de piata intre 10 si 12%. Anul acesta, compania a derulat investtitii de 2,2 mil. euro in principal in marirea capacitatii de depozitare, in timp ce pentru 2008 investitiile sunt tot de ordinul milioanelor de euro. "Anul acesta ne-am deschis depozitul de la Iasi si am mutat depozitele de la Timisoara si de la Cluj. Pentru 2008 avem in plan depozite la Ploiesti, Brasov si inca unul de dimensiuni mari la Bucuresti, pentru care suntem in faza de autorizari", a adaugat Trandafir.
In ceea ce priveste evolutia financiara pe termen lung a Farmexpert, Iulian Trandafir spune ca va depinde de modul in care producatorii vor incheia contractele de distributie.
"Tendinta este sa se renunte la contractele comerciale de vanzare-cumparare in favoarea celor de prestari servicii. Marfa nu va mai trece ca proprietate prin distribuitor, ci acesta va face doar serviciul logistic, va depozita, manipula si va merge pe comisioane", a continuat Trandafir.
Farmexpert este detinut in proportie de 60% de grupul german ANZAG care a preluat anul trecut controlul companiei. Restul actiunilor sunt detinute de omul de afaceri Eugen Banciu.
In distributia de medicamente de pe piata germana marjele de profit sunt de sub 1%, in conditiile in care cifrele de afaceri ale principalilor jucatori sunt de ordinul miliardelor de euro.
Piata farma este in scadere in Germania, de aceea jucatorii se orienteaza catre Europa de Sud-Est, care acum prinde avant. ANZAG, spre exemplu, a avut o cifra de afaceri de 3,3 mld. euro anul trecut la un profit de circa 30 mil. euro. Farmexpert vizeaza anul acesta afaceri de 170 mil. euro, la un profit de 6 mil. euro.
Iulian Trandafir spune ca intrarea ANZAG in actionariatul Farmexpert a creat companiei o imagine mai buna in fata bancilor si a producatorilor, ceea ce a permis negocierea unor conditii comerciale mai atractive.
Creditele pe care Farmexpert le-a contractat de-a lungul timpului sunt de 23 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO