Companii

Ce diferenţă face un an în preţul energiei: preţul spot din România era la final de mai de 2,4 ori mai mic faţă de 2022 şi de aproape 3 ori mai mic faţă de plafonul stabilit de guvern. Care sunt consecinţele?

Ce diferenţă face un an în preţul energiei: preţul...

Autor: Roxana Petrescu

01.06.2023, 13:00 1254

„Niciodată reglementarea strictă din perioadele de volatilitate extremă nu a funcţionat“, spun specialiştii din piaţa energiei în legătură cu plafonul de preţ maxim, de 1.300 lei/MWh intrat în vigoare anul trecut şi valabil până în 2025 Decizia introducerii acestui plafon a venit după ce anul trecut energia a ajuns la un nivel de preţ de peste 3.000 lei/MWh pentru ca anul acesta să ajungă la preţ negativ inclusiv în România.

„Probabil se va interveni asupra acestui plafon, dar pe de altă parte ce facem? Sunt companii care încă au de recuperat pierderi de anul trecut, venite tot din reglementări. Nu poţi să schimbi mereu lucrurile. Vedem din nou că o reglementare strictă, gândită pe perioade lungi, în perioade de volatilitate maximă a pieţei, nu funcţionează“, spun specialiştii din piaţa energiei în legătură cu scăderea drastică a preţului.

În ultimele două weekenduri, energia spot s-a vândut pe piaţa locală la preţuri negative, în anumite intervale, o premieră pentru România, dar un fenomen mai des întâlnit pe pieţele vest-europene. Pe 31 mai, de exemplu, preţul energiei spot era în România de aproape 90 de euro/MWh, semnificativ mai mic faţă de nivelul de 218 euro/MWh de anul trecut. Scăderea cererii de energie alături de o producţie de energie eoliană foarte bună sunt printre cauzele care au dus la acest scenariu greu de ima­ginat în vara anului trecut când preţul ener­giei pur şi simplu explodase. Intro­ducerea pla­foanelor a fost la acel moment soluţia prin care s-a stins focul preţurilor la energie, dar acum acele plafoane până la pragul de 1.300 lei/MWh se dovedesc a fi generoase, în piaţă energia fiind mult mai ieftină. Din această evoluţie rezultă din nou reaşezări la nivelul pieţei de energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO