Companii

Diferenţa dintre privat şi stat: OMV Petrom a făcut o centrală de 860 MW în trei ani, Romgaz ar putea termina una de 430 MW în şapte ani

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat în 2016 un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat în 2016 un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Autor: Roxana Petrescu

03.08.2023, 18:45 35189

♦ Ministerul Energiei, condus acum de Sebastian Burduja, anunţă victorios reluarea lucrărilor la centrala de la Iernut, în contextul în care Romgaz se chinuie din 2016 să finalizeze această investiţie. Spre comparaţie, OMV Petrom a terminat o centrală de două ori mai mare în trei ani, devenind al patrulea cel mai mare producător de energie din România.

La finalul anului viitor, dacă lucrurile merg conform pla­nurilor, Romgaz va pune în funcţiune centrala de la Iernut, un proiect lansat în 2016, de 430 MW, care deşi trebuia finalizat în 2019 nu este nici acum gata.

Printre motive se numără chiar gestionarea proiectului, selecţia contrac­torilor, pandemia, dar şi unele modificări aplicate în zona de taxare chiar de către statul român, acţionarul principal al Romgaz.

„Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat în 2016 un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvenţa celor două companii a dus la o situaţie juridică extrem de complicată şi la întârzieri în implementare“, explică oficialii Ministerului Energiei.

Acum însă, spaniolii de la Duro Felguera au revenit pe şantier şi au un termen de 16 luni pentru finalizarea proiectului, ceea ce coincide cu sfârşitul anului 2024. Iniţial, investiţia se ridica la 269 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO