Companii

Dieter Schulze, Ursus: Seceta scumpeste berea si majoreaza importurile de materie prima

Dieter Schulze, Ursus: Seceta scumpeste berea si majoreaza importurile de materie prima

Dieter Schulze, presedintele Ursus Breweries: "Acum putem importa branduri mai ieftine. Este in continuare o parte mica a portofoliului nostru, la fel ca si exporturile. Nu avem insa exporturi majore, deoarece SAB Miller are fabrici in toate tarile cu care se invecineaza Romania, in afara de Bulgaria."

18.07.2007, 14:51 118

"E greu de estimat daca vom mai creste preturile. Sigur ca am dori sa operam majorari la nivel de pret pentru a mai reduce din costuri, dar acest lucru va fi determinat de piata. Noi am majorat preturile in aprilie, insa competitorii nostri nu au luat o decizie similara. Nu poti majora preturile prea mult din cauza competitiei din piata", spune Schulze.
Ursus a majorat in aprilie pretul la majoritatea brandurilor din portofoliu cu aproximativ 3,5-4% ca urmare a scumpirii materiei prime. Potrivit reprezentantilor Ursus, preturile la malt au crescut cu 40% pe piata libera, pana la 400 de euro tona anul acesta pe fondul secetei.
"Deocamdata nu putem sti daca si cu cat vor mai creste preturile anul acesta, deoarece trebuie sa asteptam pana la sfarsitul lunii august, cand se va finaliza recolta", a adaugat presedintele companiei.
Schulze a precizat ca anul trecut 80% din materia prima a fost achizitionata de pe piata locala, restul de 20% fiind importata.
"Anul acesta procentele se vor schimba urmand sa se inregistreze o crestere a importurilor. Deocamdata am absorbit sau am crescut preturile cu putin sub nivelul inflatiei la o parte dintre beri. Vom putea lua o decizie privind o noua crestere de pret abia dupa finalizarea recoltei", a afirmat el.
Printre efectele pozitive ale caniculei se numara in special cresterea vanzarilor de bere de pe piata interna. Anul trecut consumul local de bere a atins media europeana, de 80 de litri pe cap de locuitor, la egalitate cu Ungaria, dar in continuare in urma Slovaciei si a Poloniei care au un consum pe cap de locuitor de aproximativ 90 de litri sau Cehia cu circa 150 de litri de bere per capita.
"Piata de bere locala va creste in urmatorii doi-trei ani pana la 90-100 de litri pe cap de locuitor", spune Dieter Schulze.
Exporturile realizate de Ursus reprezinta mai putin de 1% din vanzarile totale si sunt directionate prin intermediul distribuitorilor proprii spre Spania si Italia, in timp ce in Statele Unite compania lucreaza direct cu un agent de vanzari. Ursus este principalul brand livrat pe pietele externe, fiind distribuit in cea mai mare parte catre comunitatile de romani.
Pe piata locala, avantul retailului modern s-a vazut si in distributia vanzarilor Ursus. Anul acesta, compania va comercializa aproximativ 10-15% din totalul volumelor vandute prin lanturile de retail, procent in crestere fata de 2006, cand Ursus distribuia doar circa 7-9% din productie prin intermediul acestora.
"Lanturile de magazine s-au extins foarte mult in Romania in ultimii ani. In trei ani, ponderea vanzarilor pe acest canal va ajunge pana la 20-25% pe fondul extinderii lanturilor de retail", spune Schulze.
Presedintele Ursus adauga ca tot retailerii sunt si principalul barometru al schimbarilor generate de integrarea in Uniunea Europeana.
"O schimbare vizibila consta in faptul ca pe rafturi poti vedea tot mai multa bere premium importata, deoarece devine mult mai accesibila, desi importul detine doar un procent mic din industrie", argumenteaza Schulze.
In opinia lui, integrarea in Uniunea Europeana a ajutat mai mult importurile, ponderea exporturilor continuand sa fie extrem de redusa.
"Acum putem importa branduri mai ieftine. Este in continuare o parte mica a portofoliului nostru, la fel ca si exporturile. Nu avem insa exporturi majore, deoarece SAB Miller are fabrici in toate tarile cu care se invecineaza Romania, in afara de Bulgaria. Noi nu exportam direct, insa sunt companii de distributie care achizitioneaza bere produsa in Romania si o distribuie in statele vecine", mai spune Schulze.
Dieter Schulze a confirmat recent ca SABMiller, actionarul Ursus Breweries, a aprobat o noua investitie care vizeaza cresterea capacitatilor de productie de pe piata locala. Astfel, de la o capacitate de productie de 3,1 mil. hl in 2005, filiala locala a SABMiller va ajunge la finalul lui 2008 la peste 6,3 mil. hl, in urma unui program de investitii de aproximativ 100 mil. euro. In ultima etapa, discutata in prezent de actionari, producatorul Ursus va aloca intre 45 si 55 mil. euro pentru a majora productia fabricilor locale de la 4,3 mil. hl la 6,3 mil. hl.
Cresterea puternica a consumului de bere i-a determinat pe reprezentantii Ursus Breweries sa demareze un program agresiv de extindere a capacitatilor incepand cu anul trecut. De altfel, Ursus Breweries a fost singurul jucator de pe piata ale carui vanzari au fost franate de limitarile din productie. Reprezentantii companiei au afirmat ca firma a pierdut anul trecut aproximativ 5% din cresterea volumelor ca urmare a capacitatii limitate de productie.
Vanzarile Ursus s-au majorat in anul fiscal trecut (aprilie 2006-martie 2007) cu 23% fata de perioada precedenta, pe baza cresterii volumelor cu 42% in a doua jumatate a anului fiscal. In primul trimestru din acest an vanzarile Timisoreana s-au dublat, in timp ce pentru brandul Ursus compania a consemnat un avans de 50% al vanzarilor.
Romania este cea de-a patra piata din Europa de Est in cadrul SABMiller in functie de volumele vandute si cea de-a 12-a in lume, potrivit sefului Ursus.
Piata romaneasca a avut unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din Europa Centrala si de Est pentru SABMiller, fiind devansata doar de Rusia, cu un plus de 24%, potrivit informatiilor publicate de SABMiller. Spre comparatie, vanzarile SABMiller au avansat cu 7% in Ungaria, cu 13% in Polonia si cu mai putin de 2% in Cehia si Slovacia.
Ursus Breweries detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov. Din portofoliul Ursus Breweries fac parte trei dintre cele mai cunoscute marci de bere de pe piata locala: Ursus, Timisoreana si Ciucas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO