Companii

Devalorizarea leului loveste in profitul grupului Metro

Devalorizarea leului loveste in profitul grupului Metro

Francois Oliver a declarat recent ca vanzarile au evoluat in primele luni ale anului in linie cu estimarile initiale

30.04.2008, 17:15 16

Fluctuatiile cursului de schimb au determinat cresterea costurilor de finantare ale grupului german Metro in Romania, ducand la o scadere a profitului EBT (earning before taxes) cu 2 mil. euro in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada din 2007.
"Profitul inainte de plata taxelor (EBT) inregistrat de Metro a scazut in primul trimestru cu 6,6%, la 28 de milioane de euro, in principal din cauza efectelor variatiilor de curs valutar asupra imprumuturilor exprimate in euro din Romania", se arata in raportul financiar trimestrial al grupului german.
In primele trei luni ale anului trecut, retailerul inregistrase un profit EBT de 30 mil. euro. Cursul mediu euro/leu a fost de 3,689 la trimestru, in crestere cu aproximativ 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR (Banca Nationala a Romaniei). Ultimul an a marcat o perioada de volatilitate insemnata pentru cursul de schimb, facand astfel foarte dificila si planificarea pe termen lung pentru companiile active pe piata romaneasca.
Recent, Francois Oliver, directorul general al Metro Cash & Carry Romania, a declarat ca vanzarile au evoluat in primele luni ale anului in linie cu estimarile initiale, fara a oferi insa detalii despre profitabilitatea companiei.
Grupul a anuntat ca va ajunge in acest an la investitii totale de aproape o jumatate de miliard de euro pe piata locala de hipermarketuri, pe care activeaza cu divizia Real din 2006. Reteaua urmeaza sa fie extinsa cu sase unitati pana la finele anului, ajungand la 21 de magazine Real in Romania, prin investitii de circa 21 mil. euro pentru fiecare inaugurare. In acest an, retailerul german mai are in plan investitii de 14-20 mil. euro in Romania in remodelarea unor magazine cash & carry mai vechi, la care s-ar putea adauga alte 20 mil. euro pentru deschiderea unei unitati Metro Cash & Carry pana la finele lui 2008.
Reprezentantii Metro au anuntat anterior ca vor relua expansiunea retelei in acest an, fara a preciza insa numarul deschiderilor si nici orasele vizate. Metro Group a raportat afaceri de 1,95 miliarde de euro in Romania in anul 2007, in crestere cu aproape 30% fata de perioada anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO