Companii

Delta atrage investitii si primeste finantare de 60 mil. euro pentru "reconstructia ecologica"

10.09.2003, 00:00 17

Danube Delta Nature Resort, un consortiu americano-britanic, va investi 4 milioane de Euro intr-o baza turistica in zona Somova Parches din Delta Dunarii, a declarat ieri Virgil Munteanu, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Investitia, care a fost demarata acum o luna si va fi finalizata la inceputul lunii iunie 2004, este amplasata in zona ultimei ramasite din lunca inundabila a Dunarii, si se va intinde pe 13 hectare concesionate dela Consiliul Local Somova. Baza turistica va cuprinde 38 de bungalouri, un restaurant, un club,  o sala de conferinte, si va fi dotata cu ambarcatiuni de agrement produse in Marea Britanie.
"Nu avem deocamdata semnale pentru alte investitii de acest gen insa pot sa spun ca acest consortiu si-a deschis deja birouri de reprezentare la Londra si Miami", a mai spus Munteanu. Tot el a adaugat ca in Rezervatia Deltei nu se bucura in acest moment de un interes prea mare din partea investitorilor. " Investitiile din Delta sunt la ora actuala foarte mici: nu avem decat un singur hotel, doua sate de vacanta, vreo 20-25 de hoteluri plutitoare de 10-15 locuri si cateva pensiuni agroturistice. Doar acestea din urma au cunoscut o expansiune mai accentuata in ultimul timp", a mai spus Munteanu.
Finantare de 60 mil. euro
Banca Nordica de Investitii va acorda un imprumut de 60 milioane de Euro pentru Programul de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, a mai declarat ieri Virgil Munteanu.
Imprumutul va beneficia de garantii din partea statului roman, urmand sa fie rambursat in  20 de ani cu o perioada de gratie de 10 ani. "Dobanda nu a fost stabilita inca. Memorandumul a fost semnat iar banca si-a dat acordul pentru acest imprumut, urmand ca o delegatie a Bancii Nordice de Investitii sa vina samptamana viitoare la Bucuresti. Speram sa obtinem banii pana la sfarsitul acestui an", a mai spus Munteanu. Delta Dunarii a mai beneficiat de un grant in valoare de 4,5 milioane de dolari din partea Bancii Mondiale destinat conservarii biodiversitatii din zona.
Circa 5 milioane de Euro din banii de la Banca Nordica de Investitii vor fi folositi pentru instalarea unui sistem de monitorizare prin satelit a navigatiei din Delta. Alte 20 de milioane de Euro vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii din Rezervatie: apa potabila, statii de epurare si sisteme moderne de management a deseurilor.
"Cea mai spectaculoasa parte a acestui program o reprezinta recostructia ecologica a Deltei, lucrare pe care noi am inceput-o inca din 1994 de cand am redat 10.000 de hectare Deltei cu un efort investitional de peste 300.000 de Euro", spune Munteanu. Aproximativ 80.000 de hectare de teren din Delta, din cele 580.000 de hectare cat are rezervatia, sunt vizate de aceasta componenta a programului, cea mai mare parte dintre acestea fiind amenajari agricole. "De exemplu, o amenajare piscicola in care nimeni nu mai poate investi va fi preluata in patrimoniul public de interes national si va fi supusa unui proces de reconstructie ecologica", a precizat Munteanu.
Ultima componenta a programului, in valoare de 10-15 milioane de Euro, prevede acordarea de microcredite pentru populatia din zona pentru dezvoltarea de activitati economice alternative. "Vor fi dati bani pentru ca acesti oameni sa se ocupe de orice altceva in afara de peste: turism in primul rand, albinarit care are o mare traditie in zona sau de plante medicinale, stiut fiind faptul ca Delta este cel mai mare bazin din Romania cu acest profil", mai spune guvernatorul Deltei. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO