Companii

Deloitte România şi Reff & Asociaţii obţin sesizarea Curţii de Justiţie a UE de către Curtea de Apel Bucureşti într-un litigiu care urmăreşte impunerea TVA în cazul unor tranzacţii care vizează ajustarea preţurilor de transfer

Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România şi Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal

Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România şi Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal

Autor: Cristina Bellu

11.03.2024, 11:41 61

O echipă multidisciplinară, formată din avocaţi specializaţi în litigii fiscale din cadrul Reff & AsociaţiiÎ Deloitte Legal şi consultanţi fiscali din cadrul Deloitte România, a obţinut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de către Curtea de Apel Bucureşti, pentru soluţionarea unui litigiu derulat între un contribuabil român şi autoritatea fiscală naţională cu privire la impunerea TVA în cazul unor tranzacţii care vizează ajustarea preţurilor de transfer.

“Opinia instanţei europene este importantă, având în vedere că legislaţia aplicabilă în astfel de cazuri nu este suficient de clară şi nici nu există decizii de referinţă ale instanţelor europene pe speţe similare”, spun reprezentanţii Deloitte.

Potrivit acestora, în urma acestui demers, a fost înregistrată cauza care aduce, practic, în atenţia CJUE tratamentul TVA aplicabil în cazul facturilor emise între companiile din cadrul aceluiaşi grup, pentru ajustarea preţurilor de transfer, astfel încât să fie respectate principiile preţurilor de piaţă în tranzacţiile intra-grup şi cele aferente alocării profiturilor în funcţie de activităţile efectuate şi de riscurile asumate de fiecare societate.

Concret, este vorba de facturi care nu implică livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii, dar pentru care autoritatea fiscală a impus plata TVA. Astfel, instanţei europene i se solicită să răspundă la întrebarea dacă astfel de tranzacţii ar trebui să fie considerate ca fiind efectuate pentru o operaţiune care este în afara sferei de aplicare a TVA sau nu.

Implicaţiile răspunsului oferit de CJUE vor fi profunde în contextul european actual, având în vedere că multe companii multinaţionale operează printr-o reţea complexă entităţi afiliate, iar achiziţia de servicii intra-grup este atât o necesitate, cât şi o practică întâlnită la scară largă.

„Decizia CJUE va avea un impact semnificativ asupra modului în care aceste companii îşi structurează operaţiunile şi tranzacţiile intra-grup la nivel internaţional. Aşteptăm cu interes decizia instanţei”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.

Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, Liderul Practicii de Litigii Fiscale, consideră că desi acest pas reprezintă doar o primă etapă în demersurile de a obţine confirmarea corectitudinii tratamentului fiscal aplicat de client, viitoarea analiză pe care o va efectua CJUE este “cu atât mai binevenită cu cât problematica supusă atenţiei instanţei europene este una care a generat dezbateri nu numai pe plan local, ci chiar în forurile internaţionale de fiscalitate”.

Din echipa care a contribuit la sesizarea CJUE în această speţă mai fac parte avocaţii specializaţi în litigii fiscale Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, şi Mircea Farcău, Managing Associate, Reff & AsociaţiiÎ Deloitte Legal, precum şi Cătălina Cojocaru, Senior Manager Taxe Indirecte, Deloitte România.

Deloitte România oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă şi managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO