Companii

Deloitte: Antreprenorii trebuie să-şi pregătească din timp succesorii dacă vor un exit

Deloitte: Antreprenorii trebuie să-şi pregătească din...

Autor: Radu Bostan

06.10.2015, 00:07 954
Antreprenorii români tre­buie să-şi pregătească din timp suc­cesorii la conducerea companiei, pentru că în cazul unei tranzacţii de exit, inves­ti­torii vor aprecia un manage­ment cre­dibil şi valoarea companiei va fi mai mare, spune Lars Wiechen, par­te­ner la firma de consultanţă Deloitte.

„De obicei, succesiunea devine o prioritate prea târziu. În cel mai fericit caz, te gândeşti cu mulţi ani îna­inte dacă ai pregătit o echipă ca­pabilă să preia în câţiva ani afa­cerea“, spune Wiechen, care co­ordo­nează echi­pa de evaluare şi modelare finan­ciară a Deloitte.

Exemple de abordări diferite vin din piaţa de servicii medicale private, care anul acesta este scena unor tran­zac­ţii. Wargha Enayati, fonda­torul Regina Maria, şi-a pregătit cu mult timp înainte un CEO, care a continuat să conducă afacerea şi după ce aceasta a fost preluată de un fond de private equity. În schimb, la con­ducerea MedLife se află în continuare un membru al familiei Marcu, fon­datorii companiei.

Tranzacţiile cu afaceri antre­prenoriale se vor înmulţi pe măsură ce fondatorii afacerilor înfiinţate în anii ‘90 ajung la vârsta la care vor să predea ştafeta unor noi proprietari.

Pe lângă pregătirea unui manage­ment credibil, antreprenorii trebuie să fie preocupaţi de calitatea rapor­tă­rilor financiare, transparenţa nefiind o povară, ci o condiţie pentru atra­ge­rea investitorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO