Companii

Dedeman a ajuns la investitii de 25 mil. €

12.07.2009, 17:43 36

Retailerul de bricolaj Dedeman, controlat de fratii Adrian si Dragos Paval, a finalizat investitii de circa 10 mil. euro la Iasi, unde a deschis la sfarsitul saptamanii trecute al 15lea magazin din retea.
Compania a ajuns astfel la investitii totale de aproximativ 25 mil. euro in expansiune in acest an.
„Inaugurarea celui deal 15lea magazin Dedeman reprezinta finalizarea celui deal treilea proiect din cele patru prevazute in planul investitional pentru anul 2009. Pana la finele trimestrului al treilea, un al doilea magazin va fi deschis in Bucuresti, pe strada Valea Cascadelor. Strategia de extindere a firmei Dedeman la nivel national vizeaza o retea de 30 de magazine pana in 2015", au declarat reprezentantii Dedeman. Magazinul din Iasi este amplasat pe un teren de 30.000 de metri patrati, din care 13.000 mp reprezinta spatiul de vanzare.
Dedeman este al doilea mare jucator din retailul de bricolaj in functie de cifra de afaceri, dupa germanii de la Praktiker. Afacerile companiei sau majorat anul trecut cu 35%, ajungand la 250 milioane de euro. Retailerul a anuntat in februarie ca vizeaza mentinerea cifrei de afaceri la nivelul anului trecut, in contextul scaderii cererii pentru materiale de constructii si amenajari interioare, precum si pe fondul intensificarii competitiei. 2009 ar putea fi primul an de declin sau stagnare pe aceasta piata, care pana acum a inregistrat cresteri anuale de peste 2030%. In acest context, retelele de magazine isi reduc ritmul de expansiune pe termen scurt.
Cel mai important factor care a blocat cresterea comertului de bricolaj in ultimele doua trimestre este restrangerea accesului la finantare pentru dezvoltatori, constructori si consumatori. Pe piata de profil, Dedeman a anuntat pentru acest an cele mai multe proiecte de expansiune, toate unitatile noudeschise fiind amplasate pe terenuri aflate in proprietatea companiei.
Anul trecut, retelele internationale de profil aveau in derulare proiecte de extindere de circa 150 mil. euro pentru 2009, in total fiind pe lista 1617 unitati noi. Este posibil insa ca o parte din aceste deschideri sa fie amanate, din cauza ca dezvoltatorii imobiliari nu au finantare pentru finalizarea acestor proiecte. Majoritatea retelelor straine de magazine de bricolaj vor finaliza in acest an 23 unitati noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO