Companii

Dealer Porsche: Reducem stocurile pentru a "taia" costurile

11.11.2008, 14:33 51

Cristian Meculescu, directorul executiv al Porsche Bucuresti Vest 2 (PBV2), unul dintre cei mai importanti dealeri Porsche din Capitala, spune ca in perioada urmatoare se doreste o scadere a stocurilor de masini deoarece acestea presupun costuri suplimentare, care trebuie reduse.
In conditiile in care vanzarile de autoturisme au inregistrat o scadere de pana la 3% in primele noua luni, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), s-a observat si o scadere a numarului de masini prezente in service.
"De la finele lunii septembrie si pana in prezent s-a simtit o scadere a numarului de masini prezente in service, nu numai la PBV2, cat si in intreaga retea", a declarat el.
Porsche Bucuresti Vest 2, unul dintre cei patru dealeri ai Porsche Inter Auto, divizia locala de retail auto a Porsche Holding, care comercializeaza marcile Seat si Audi, a inregistrat o usoara scadere a ritmului de crestere in ultimele doua luni, pe fondul crizei.
"Cel mai mare impact asupra vanzarilor s-a simtit in luna septembrie. Nici octombrie nu a fost o luna foarte buna. Trendul vanzarilor a fost unul descendent. Fata de anul trecut vanzarile au crescut, dar momentan sunt sub nivelul din primele luni ale anului. La Audi a fost un caz mai special, deoarece pana in toamna a fost un nivel al vanzarilor dupa care acestea au accelerat in ultimele luni", a spus Meculescu, care a subliniat ca in momentul de fata vanzarile sunt peste cele de anul trecut.
Unul dintre factorii care influenteaza scaderea ritmului de crestere il reprezinta maturizarea pietei auto din Capitala, unde gradul de motorizare este de aproape 490 de masini la mia de locuitori, valoare comparabila cu cea din tari precum Italia sau Germania, cu toate ca la nivel national valoarea este de 167 de masini la 1.000 de locuitori.
"Criza financiara la nivel mondial nu afecteaza neaparat numai vanzarile de automobilele, ci si vanzarile in toate sectoarele industriei. Dar acest moment a coincis cu maturizarea pietei romanesti - cel putin la nivelul Capitalei, unde gradul de motorizare este de aproape 50%, similar cu cel din Vest. Vanzarile pe Bucuresti reprezinta aproximativ 40% din vanzarile pe tara. Daca in Bucuresti nu mai exista crestere, intreaga piata este afectata."
Targetul de vanzari al PBV2 in 2008 este de 360 de modele Audi si 220 de masini marca Seat, potrivit declaratiilor oficialului companiei, ceea ce ar determina o cifra de afaceri de circa 15 mil. euro, potrivit estimarilor ZF.
In 2007 Porsche Bucuresti Vest 2 a livrat 250 de modele Audi si 187 de automobile Seat. "Service-ul va fi acela care va aduce profitul unui dealership. Daca prima masina o vinde departamentul de vanzari, a doua o vinde service-ul", a spus Meculescu.
Targetul de vanzari pentru anul viitor nu a fost inca fixat, dar oficialii PBV estimeaza sa depaseasca valoarea atinsa in acest an.
In cadrul service-ului de la PBV2, sunt reparate atat automobile comercializate in Capitala, cat si in alte orase.
"In service-ul din cadrul PBV2 vin atat clienti din Bucuresti, cat si din tara, in cazul in care acestia nu au gasit solutii in cadrul service-ului de unde au cumparat masina. De asemenea, noul dealer Seat din Pitesti va colabora cu noi pe partea de service, pana va fi inaugurata si unitatea reparatorie de acolo, deoarece avem avantajul pozitionarii aproape de autostrada", a declarat Meculescu, care a subliniat ca in prezent gradul de ocupare in service este de 80% la Porsche Bucuresti Vest 2, pentru revizii termenul de programare este de 1-2 zile, iar pentru reparatii, maximum 5-7 zile.
Pentru anul viitor se estimeaza o stagnare a ritmului de crestere al pietei premium, la 8.600 de unitati pentru cei trei mari jucatori, nivel similar cu cel estimat pentru acest an, potrivit directorului executiv al PBN.
In primele noua luni cei trei mari jucatori de pe piata premium, Audi, BMW si Mercedes-Benz, au inregistrat un volum de 6.355 de masini, volum care ar determina in acest an vanzari totale de 8.400-8.500 de automobile premium.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO