Companii

De la Crucea Roşie la restituirea proprietăţilor

Fostul adjunct de la Crucea Roşie a fost pus şef la restituirea proprietăţilor

Autor: Roxana Pricop

31.05.2012, 00:08 218

George Băeşcu este noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), fiind numit de premierul Victor Ponta la conducerea instituţiei responsabile de acordarea unor despăgubiri estimate la câteva miliarde de euro.

El este un apropiat al PSD-ului, partidul aflat la guvernare, fiind deputat de Vrancea în legislatura 2004-2008.

Din 2007 până în 2011 a fost vicepre­şedintele Societăţii Naţionale de Crucea Roşie România, condusă înce­pând din 2007 de Mihaela Geoană, soţia fostului lider al PSD.

Până acum el a fost consilier economic la Ambasada de la Atena, funcţie la renunţă pentru a prelua conducerea ANRP.

În 2006 Băeşu a fost suspendat pentru şase luni din partid de Mircea Geoa­nă, pe atunci preşedintele PSD, pentru criticile aduse lui Marian Oprişan, unul dintre liderii influenţi ai partidului. Cei doi au redevenit însă prieteni, iar Marian Oprişan i-a botezat fiica în 2008.

"Consider că am experienţă în restituirea proprietăţilor pentru că am fost patru ani prefect de Vrancea şi am condus comisia care se ocupa de legile fondului funciar, şi alţi patru ani de experienţă ca secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor care s-a ocupat de legile din domeniu. În următoarele două săptămâni mă voi consulta cu principalii reprezentanţi din domeniul restituirii, pentru ca apoi să îmi pot formula oficial un punct de vedere", a declarat pentru ZF George Băeşu.

Premierul Victor Ponta l-a numit pe George Băeşu, fost deputat PSD şi fost vicepreşedinte la Crucea Roşie, în funcţia de preşedinte al Autorităţii de restituire a proprietăţilor, instituţie responsabilă de despăgubirea a peste 140.000 de persoane.

Numirea noului preşedinte la ANRP are loc la scurt timp de la instalarea noului guvern condus de USL, coaliţie din care fac parte PSD, PC şi PNL.
George Băeşu o înlocuieşte în funcţie pe Dorina Danielescu, procuror-şef susţinut de PDL, care a fost eliberată din funcţie de pre­mie­rul Victor Ponta săptămâna trecută. Ea a fost numită în funcţie în
octombrie 2011 de fostul premier Emil Boc.
George Băeşu, 42 de ani, absolvent de Drept, este un apropiat al PSD. El a fost depu­tat de Vrancea. În 2006 Băeşu a fost suspendat pen­tru şase luni din partid de Mircea Geoană, pe atunci preşedintele PSD, pentru criticile adu­se lui Marian Oprişan, unul dintre şefii par­ti­dului. Cei doi au redevenit însă prieteni, iar Marian Oprişan i-a botezat fiica lui George Băeşu în 2008.

Băeşu a fost prefect de Vrancea, din 2001 pâ­nă în 2004, apoi deputat PSD de Vrancea, fiind şi secretarul Comisiei juridice de la Ca­me­ra Deputaţilor. Din 2007 până în 2011 a fost vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Cru­cea Roşie, condusă începând din 2007 de Mi­haela Geoană, soţia fostului lider al PSD. În pre­zent, el este consilier economic la Amba­sa­da de la Atena, funcţie la care va renunţa pen­tru a prelua conducerea ANRP.

"Consider că am experienţă în restituirea pro­prietăţilor pentru că am fost patru ani pre­fect de Vrancea şi am condus comisia care se ocu­pa de legile fondului funciar, şi alţi patru ani de experienţă ca secretar al Co­mi­si­ei juri­di­ce din Camera Deputaţilor care s-a ocu­pat de le­gile din domeniu. În următoarele do­uă săp­tă­mâni mă voi consulta cu prin­ci­palii repre­zen­tanţi din domeniul restituirii, pen­tru ca apoi să îmi pot formula oficial un punct de vedere", a declarat pentru ZF George Băeşu.

Dacă în cazul numirii Dorinei Danielescu la conducerea ANRP în urmă cu şase luni, me­sajul transmis opiniei publice era că ur­mea­ză un control la instituţia responsabilă de des­pă­gubirea foştilor pro­prietari, lucru care s-a şi în­tâm­plat, în cazului nu­mirii lui George Băeşu, nu este foarte clar care va fi misiunea noului preşedinte.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că de-a lungul timpului PSD nu a fost un sus­ţi­nător al restituirii proprietăţilor confiscate de re­gimul comunist. La nivel declarativ, actualul pre­mier Victor Ponta s-a arătat împo­tri­va pro­pu­nerii de a plafona despăgubirile la 15% din valoarea bunurilor, susţinută de fosta guver­na­re PDL. Noul guvern nu a venit până în pre­zent cu un proiect propriu prin care să propu­nă o soluţie care să rezolve problema despăgubirilor.

Executivul a cerut în schimb la CEDO pre­lungirea cu nouă luni, până în martie 2013, a ter­me­nului limită pentru rezolvarea proble­mei despă­gubirilor. În noiembrie anul acesta au loc ale­geri parlamentare.

"Înlocuirea preşedintelui ANRP este de natură politică şi nu are legătură cu perfor­man­ţele profe­sionale ale fostului conducător. Dorina Danielescu a făcut o treabă bună pen­tru că a derulat un control de amploare care a scos la suprafaţă gravele nereguli care au avut loc în această instituţie", a spus avocatul Iulian Lepa, specializat în despăgubiri.

Noul preşedinte al ANRP nu va avea un mandat prea uşor. El trebuie să continue auditul instituţiei început de fostul preşedinte. Primele rezultate ale auditului au scos la iveală grave nereguli în dosarele de despăgubiri şi în evaluarea proprietăţilor. Fostul premier Mihai Ungureanu a declarat în martie că va sesiza Parchetul cu privire la aceste nereguli.

Un alt punct fierbinte pe agenda ANRP este proiectul privind eşalonarea şi plafonarea la 15% a despăgubirilor, proiect iniţiat de fosta guvernare. Când a fost supus dezbaterii publice în aprilie, proiectul de lege a stârnit vehemente comentarii din partea asociaţiilor de proprietari care s-au opus plafonării. De atunci însă nu s-a mai discutat despre acest proiect.

ANRP are mâinile legate. Nu mai poate acorda nici bani, de când emiterea titlurilor de plată a fost suspendată, şi nici acţiuni la Fondul Proprietatea, pentru că participaţia statului s-a terminat. În arhivele şi depozitele primăriilor şi ale ANRP, peste 145.000 de dosare de retrocedare aşteaptă să fie rezolvate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO