Companii

De ce nu încheie companiile româneşti PPA-uri? Contractele se fac pentru a stabiliza businessul, nu pentru speculă

De ce nu încheie companiile româneşti PPA-uri?...

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2023, 00:07 947

Piaţa de PPA-uri, contracte de achiziţie de energie pe termen lung, rămâne subdezvoltată pe plan local, deşi aceste instrumente sunt văzute ca fiind esenţiale pentru ca noile proiecte de energie verde să obţină finanţare.

În timp ce vânzătorii de energie s-au obişnuit cu preţurile istorice din ultimii ani, consumatorii vor facturi cât mai mici, existenţa unui plafon reglementat până la nivelul anului 2025 fiind o altă piedică pentru contractele pe termen lung. Mai sunt şi alte motive? Da, spun jucătorii din piaţă, iar unele ţin chiar de apetitul pentru speculă destul de caracteristic sectorului energetic local.

„PPA-urile nu sunt instrumente speculatorii, dacă am stabilit un preţ, batem palma şi rămânem aşa. Avem de fapt un contract pe termen lung, cu un preţ fixat sau determinabil. Contractele se fac nu pentru a specula piaţa de energie, ci pentru a-ţi stabiliza businessul“, a spus Doru Voicu, director de strategie în cadrul Renovatio Trading şi unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din dome­niul energetic local.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul evenimentului Romanian Green PPA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO