Companii

Danone ia fata competitorului Friesland dupa cinci ani de „dominatie olandeza”

Danone ia fata competitorului Friesland dupa cinci ani de „dominatie olandeza”
25.05.2010, 23:08 162

Danone Romania, filiala locala a producatorului francez delactate cu acelasi nume si producatorul marcilor Activia siNutriday, a devenit cel mai mare producator al industrieilactatelor, din punct de vedere al cifrei de afaceri, trecand infata FrieslandCampina, compania care a dominat acest top in ultimiiani.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, DanoneRomania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 434,6 milioanede lei (circa 102,5 milioane de euro), in crestere cu 2,8% in leifata de aceeasi perioada a anului precedent.

Profitde 6,4 mil. euro pentru Danone

In euro, filiala locala Danone a raportat o scadere de 10,7% caurmare a devalorizarii leului. In acelasi timp, liderul pieteiiaurturilor a intregistrat un profit net de 27,2 milioane de lei(6,4 mil. euro), in scadere cu 13,8% in lei si cu 24,7% in euro,comparativ cu rezultatele obtinute in 2008. Majoritateaproducatorilor de lactate au resimtit insa anul trecut o scadere aprofitului, dupa ce au fost nevoiti sa scada preturile ca urmare adiminuarii puterii de cumparare a populatiei.

Tot in 2009, FrieslandCampina Romania, producatorul brandurilorde lactate Milli si Napolact, a inregistrat o cifra de afaceri deaproximativ 100 de milioane de euro, in scadere cu circa 20%comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, potrivit calculelorZF pe baza informatiilor furnizate de companie.

Reprezentantii FrieslandCampina nu au dezvaluit evolutiaprofitului net al companiei in cursul anului trecut.

Acestia au declarat anterior insa ca aceste rezultate au fostinfluentate atat de declinul pietei lactatelor cauzat de crizafinanciara, cat si de vanzarea in anul 2009 a diviziei de inghetatacatre Unilever. Astfel, lupta purtata in cursul anului trecut decei doi jucatori cu efectele crizei economice a schimbat pentruprima data clasamentul celor mai mari producatori din industrialactatelor, dupa mai bine de cinci ani in care subsidiaraproducatorului olandez FrieslandCampina a detinut primapozitie.

Doar Albalact mai tine pieptmultinationalelor

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Danone Romania audeclarat ca nu doresc sa comenteze aceste informatii pentru moment.Danone Romania, companie pentru care lucreaza peste 700 depersoane, controleaza pe plan local o singura unitate de productiesituata in Capitala. FrieslandCampina detine in prezent patruunitati de productie, situate in judetele Mures, Satu Mare si Cluj(Taga si Baciu), in care la finalul anului 2008 lucrau aproximativ1.600 de persoane.

In prezent, topul celor mai mari producatori din piatalactatelor -estimata la 1,1 miliarde de euro - este disputat defilialele locale ale multinationalelor Danone si FrieslandCampinacu producatorii Hochland Romania, LaDorna, Albalact, Covalact,Tnuva Romania Dairies si Müller Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO