Companii

Danone a retras de pe piata un lot de iaurturi cu fructe care pot fi contaminate cu dioxina

23.08.2007, 18:40 82

Danone Romania, filiala locala a companiei franceze, a retras ieri un lot de iaurturi cu fructe de pe piata care contine guma de guar ce ar putea fi contaminata cu dioxina, o toxina cancerigena.
Potrivit companiei, intregul lot de iaurturi este blocat sub controlul Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie. "Acest lot reprezinta o cantitate mica din vanzarile noastre zilnice. Produsele au fost scoase in totalitate de pe piata, o parte dintre ele fiind blocate in magazine, iar o alta parte in depozitele noastre", au declarat reprezentantii Danone.
Potrivit ANSVSA, loturile de produse suspecte de a fi contaminate cu dioxina vor ramane sub sechestru sanitar-veterinar pana la sosirea rezultatelor de laborator. Aceste produse au fost testate deja in laboratoarele Danone si rezultatele au fost conforme cu prevederile regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise, potrivit oficialilor Danone.
"Pana duminica trecuta s-au retras majoritatea iaurturilor posibil infectate din magazine, iar in prezent acestea au fost scoase in totalitate de pe piata, respectiv din 31 de judete ale tarii", a declarat Liviu Rusu, directorul general in cadrul ANSVSA.
Potrivit acestuia, in Romania guma de guar contaminata cu dioxina a intrat numai prin componenta preparatului de fructe, gasit in componenta iaurturilor Danone, nici un alt produs neavand in componenta acest aditiv posibil contaminat in prezent.
"Rezultatele analizelor de laborator le vom afla la sfarsitul acestei saptamani, cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare. Atunci vom sti daca produsele vor fi distruse sau vor fi repuse in circulatie", a adaugat el.
Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta.
"Acest aditiv contaminat cu dioxina provine dintr-un lot produs in India din care au achizitionat companii din toata Europa. Este vorba de o cantitate semnificativa de guma de guar infectata care poate ajunge la noi in tara fie prin alimente importate, fie din produse alimentare procesate in Romania", a declarat Gheoghe Mencinicopschi, director al Institutului de Chimie Alimentara.
"Danone nu utilizeaza in mod direct guma de guar. Aceasta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate in Cehia si utilizate in unele iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici, de 0,02 g intr-un pahar de 125 de grame", au spus reprezentantii Danone.
Pe data de 14 august, ANSVSA a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, referitoare la prezenta gumei de guar, posibil contaminata cu dioxina, in iaurturi cu fructe.
Romania nu este insa singura tara in care s-a primit aceasta avertizare. La inceputul lunii august, aceasta notificare a fost primita si in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO