Companii

Daniel Guzu, Duraziv: Economiile romanilor vor iesi la suprafata, „au stat degeaba prea mult timp”

Daniel Guzu, Duraziv: Economiile romanilor vor iesi la suprafata, „au stat degeaba prea mult timp”
14.12.2009, 23:10 128

Daniel Guzu, actionarul majoritar al producatorului de materialepentru constructii Duraziv si fondatorul companiei de lacuri sivopsele Fabryo, sustine ca in primavara vor incepe sa iasa tot maimulti bani din conturile celor care au facut economii.

"Din primavara s-ar putea sa iasa banii care sunt tinuti depeste un an in depozite. Cred ca va fi o presiune din parteabanilor economisiti pentru cheltuire, pentru ca au stat degeabaprea mult timp", explica Guzu.

Duraziv a inregistrat anul acesta afaceri de 9 mil. euro,similare cu cele realizate in 2008, iar pentru 2010 compania si-abugetat o crestere de 5-7% fata de acest an. Compania si-a facutpreviziunile pe baza continuarii in 2010 a celor doua mari proiectela nivel national - "Prima Casa" si termoizolarea blocurilor.

Guzu spune ca a fost nevoit sa aduca bani de acasa pentrufinalizarea investitiei de 7 mil. euro in constructia unei fabricide adezivi langa Bucuresti, in Popesti-Leordeni, pentru ca bancilenu au mai acordat credite asa cum o faceau in 2007-2008.

"Bancile au fost foarte rezervate anul acesta pentru acordareade credite si au solicitat garantii imobiliare mult mai mari decatin anii trecuti. In aceste conditii, am preferat sa aduc bani deacasa din cei obtinuti in urma vanzarii afacerii Fabryo", explicaGuzu.

El a vandut in etape participatia pe care o detinea laproducatorul de vopsele Fabryo catre fondul de investitii suedezOresa Ventures, din care a obtinut circa 20 mil. euro. Din sumaobtinuta, circa 7 mil. euro au fost alocati pentru productia de vinsi fructe si o crama in localitatea Panciu, alti 2 mil. euro fiindalocati pentru proiecte rezidentiale de mici dimensiuni inPopesti-Leordeni si Bragadiru.

Investitii mai mari in promovare

Duraziv, fosta Bau Profil, a devenit la inceputul anuluiproducator de adezivi, dupa ce a finalizat fabrica cu o capacitatede productie de 300.000 tone/an si va incepe anul viitor o campaniede promovare a produselor atat in timpul meciurilor de fotbal, catsi la punctele de vanzare a produselor. "La anul vom avea ocampanie de comunicare integrata, cu un buget mult mai mare fata de2009", a afirmat Guzu.

El considera ca piata materialelor de constructii isi va reveniin 2011, an in care preconizeaza ca Duraziv va trece pe profit."Cred ca piata isi va reveni in 2011, pentru ca in 2010 vor incepeconstructii noi, iar la materialele de constructii, respectivadezivi, va fi o crestere in 2011. Inca nu suntem pe profit dincauza crizei, dar in 2011, cand isi va reveni si piata, cred ca vomdeveni profitabili", a apreciat Guzu. La fabrica dinPopesti-Leordeni, care mai produce si profile metalice, lucreazacirca 100 de persoane.

Daniel Guzu spune ca a fost nevoit sa aduca bani de acasa pentrufinalizarea investitiei de 7 mil. euro intr-o fabrica de adezivilanga Bucuresti, pentru ca bancile nu au mai acordat credite asacum o faceau in 2007-2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO