Daniel Guzu, Duraziv: Economiile romanilor vor iesi la suprafata, „au stat degeaba prea mult timp”

Autor: Catalin Lupoaie 14.12.2009

Daniel Guzu, actionarul majoritar al producatorului de materiale pentru constructii Duraziv si fondatorul companiei de lacuri si vopsele Fabryo, sustine ca in primavara vor incepe sa iasa tot mai multi bani din conturile celor care au facut economii.

"Din primavara s-ar putea sa iasa banii care sunt tinuti de peste un an in depozite. Cred ca va fi o presiune din partea banilor economisiti pentru cheltuire, pentru ca au stat degeaba prea mult timp", explica Guzu.

Duraziv a inregistrat anul acesta afaceri de 9 mil. euro, similare cu cele realizate in 2008, iar pentru 2010 compania si-a bugetat o crestere de 5-7% fata de acest an. Compania si-a facut previziunile pe baza continuarii in 2010 a celor doua mari proiecte la nivel national - "Prima Casa" si termoizolarea blocurilor.

Guzu spune ca a fost nevoit sa aduca bani de acasa pentru finalizarea investitiei de 7 mil. euro in constructia unei fabrici de adezivi langa Bucuresti, in Popesti-Leordeni, pentru ca bancile nu au mai acordat credite asa cum o faceau in 2007-2008.

"Bancile au fost foarte rezervate anul acesta pentru acordarea de credite si au solicitat garantii imobiliare mult mai mari decat in anii trecuti. In aceste conditii, am preferat sa aduc bani de acasa din cei obtinuti in urma vanzarii afacerii Fabryo", explica Guzu.

El a vandut in etape participatia pe care o detinea la producatorul de vopsele Fabryo catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures, din care a obtinut circa 20 mil. euro. Din suma obtinuta, circa 7 mil. euro au fost alocati pentru productia de vin si fructe si o crama in localitatea Panciu, alti 2 mil. euro fiind alocati pentru proiecte rezidentiale de mici dimensiuni in Popesti-Leordeni si Bragadiru.

Investitii mai mari in promovare

Duraziv, fosta Bau Profil, a devenit la inceputul anului producator de adezivi, dupa ce a finalizat fabrica cu o capacitate de productie de 300.000 tone/an si va incepe anul viitor o campanie de promovare a produselor atat in timpul meciurilor de fotbal, cat si la punctele de vanzare a produselor. "La anul vom avea o campanie de comunicare integrata, cu un buget mult mai mare fata de 2009", a afirmat Guzu.

El considera ca piata materialelor de constructii isi va reveni in 2011, an in care preconizeaza ca Duraziv va trece pe profit. "Cred ca piata isi va reveni in 2011, pentru ca in 2010 vor incepe constructii noi, iar la materialele de constructii, respectiv adezivi, va fi o crestere in 2011. Inca nu suntem pe profit din cauza crizei, dar in 2011, cand isi va reveni si piata, cred ca vom deveni profitabili", a apreciat Guzu. La fabrica din Popesti-Leordeni, care mai produce si profile metalice, lucreaza circa 100 de persoane.

Daniel Guzu spune ca a fost nevoit sa aduca bani de acasa pentru finalizarea investitiei de 7 mil. euro intr-o fabrica de adezivi langa Bucuresti, pentru ca bancile nu au mai acordat credite asa cum o faceau in 2007-2008