Companii

Dan Şucu, Mobexpert şi preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: Tot ceea ce am construit trebuie să fim în stare să şi apărăm pentru că nimeni nu ne apără. Nu poate pixul unui politician să reprezinte viitorul sau existenţa firmei tale. Tu trebuie să lupţi pentru ea

Dan Şucu, fondator al Mobexpert: Suntem aici pentru că ştim să construim şi am reuşit să construim ceva în viaţă. Am avut tenacitate, competenţă, dorinţa de a reuşi şi ce ne-am propus am realizat. Însă, unii dintre noi, de 30 de ani, alţii, de mai puţin, facem şi o greşeală majoră. Uităm că tot ceea ce am construit trebuie să fim în stare să şi apărăm pentru că nimeni nu ne apără.

Dan Şucu, fondator al Mobexpert: Suntem aici pentru că ştim să construim şi am reuşit să construim ceva în viaţă. Am avut tenacitate, competenţă, dorinţa de a reuşi şi ce ne-am propus am realizat. Însă, unii dintre noi, de 30 de ani, alţii, de mai puţin, facem şi o greşeală majoră. Uităm că tot ceea ce am construit trebuie să fim în stare să şi apărăm pentru că nimeni nu ne apără.

Autor: Alexandra Matei

26.10.2023, 00:07 6311

Astăzi, mediul de business din România are nevoie de mai multă tenacitate, mai multă dorinţă de a face lucrurile cât mai aproape de perfecţiune şi de cât mai puţină superficialitate ♦ Nevoia antreprenorilor români de a-şi apăra companiile a fost demonstrată în timp, iar unul dintre momentele care au arătat cât de important este ca ele să fie protejate a fost criza care a început în 2009.

În mediul de business românesc sunt astăzi antreprenori care au reuşit să îşi facă povestea cunoscută prin afa­ce­rile pe care le-au creat şi să de­mon­streze că se poate face business în adevăratul sens al cuvântului şi în România.

Însă, antreprenorul român, consideră Dan Şucu, fondator al grupului Mobexpert şi preşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, nu trebuie să uite cum să îşi apere afacerea şi să protejeze tot ceea ce a construit.

„Suntem aici pentru că ştim să construim şi am reuşit să construim ceva în viaţă. Am avut tenacitate, competenţă, dorinţa de a reuşi şi ce ne-am propus am realizat. Însă, unii dintre noi, de 30 de ani, alţii, de mai puţin, facem şi o greşeală majoră. Uităm că tot ceea ce am construit trebuie să fim în stare să şi apărăm pentru că nimeni nu ne apără. Nu poate pixul unui politician să reprezinte viitorul sau existenţa firmei tale. Tu trebuie să lupţi pentru ea. Tu ai creat-o şi e obligaţia ta să lupţi pentru ea“, a spus Şucu în timpul Galei CEO Awards 2023: Podcast Leaders, organizată de Business Magazin.

Grupul Mobexpert, care a împlinit 30 de ani în acest an, are 2.100 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 264 mil. euro în 2022, fiind unul dintre cele 40 de branduri antreprenoriale din România care a reuşit să treacă de 1 miliard de lei cifră de afaceri.

Dan Şucu este de părere că astăzi mediul de business din România are nevoie de ceva mai multă tenacitate şi mai multă dorinţă de a face lucrurile cât mai aproape de perfecţiune.

În plus, crede el, antreprenorul român trebuie să intre mai în amănunt, să meargă acolo unde este cu adevărat esenţa şi, astfel, în mediul de business să fie cât mai puţină superficialitate.

Nevoia antreprenorilor români de a-şi apăra companiile a fost demonstrată în timp, iar unul dintre momentele care au arătat cât de important este ca ele să fie protejate de cei care le-au creat a fost criza care a început în 2009.

Atunci, povesteşte Dan Şucu, multe societăţi, care nu văzuseră niciodată o perioadă de scădere de cifră de afaceri, s-au trezit la jumătate din cifra de afaceri pe care o aveau cu un an înainte, aşa că toţi jucătorii din mediul privat au început să taie, rând pe rând, costuri, salarii şi investiţii.

În mediul public, însă, nu se întâmpla nimic. Erau aceleaşi salarii, aceleaşi angajări, aceleaşi prime, mai spune el, iar un an mai târziu, când criza devenea tot mai agresivă, s-au luat măsuri care au lovit puternic firmele din mediul privat.

„S-a ajuns la fundul sacului. Primul ministru de la vremea respectivă a hotărât că TVA-ul creşte de la 19% la 24%. Peste 100.000 de firme care erau deja pe marginea prăpastiei au fost împinse – firme medii, mari şi mici. Cine i-a apărat pe oamenii aceia? Nimeni“, a mai spus fondatorul grupului Mobexpert.

Datele statistice de astăzi arată încă urmările acelei crize. Dacă businessul a recuperat, iar cifra de afaceri a companiilor s-a dublat astăzi faţă de 2008, numărul de angajaţi din companiile din România, antreprenoriale şi multinaţionale nu a mai revenit niciodată la nivelul din 2008. În acel an, peste 4,6 milioane de oameni lucrau în companii, astăzi numărul lor se opreşte la 4 milioane.

Dan Şucu spune că antreprenorul român de astăzi trebuie să înveţe din ceea ce s-a întâmplat în trecut şi să înţeleagă că este singurul care îşi poate apăra afacerea. Însă, cel mai important, afirmă Şucu, este ca antreprenorul să îşi propună acest lucru.

„Ne-am propus vreodată să ne apărăm? Noi suntem oamenii care dacă ne propunem, o şi facem, dar nu ne-am propus. E foarte simplu.“

În prezent, consideră el, în România există două instituţii care sunt esenţiale pentru ca antreprenorii să se poată simţi cu adevărat în siguranţă, să îşi dezvolte afacerile şi să construiască în viitor.

Una dintre ele, spune Şucu, este Confederaţia Patronală Concordia, care reprezintă 15 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este reprezentativă la nivel naţional.

Concordia are o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.200 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton şi este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

„A doua este Ziarul Financiar/Business Magazin. Acestea sunt cele două lucruri de care avem nevoie ca să mergem înainte, să construim şi să ne apărăm ceea ce am construit deja“, a mai adăugat Dan Şucu.

Fondatorul Mobexpert spune că atunci când businessul ajunge la un anumit nivel, trebuie să dai ceva înapoi societăţii. „Atunci când porneşti o afacere e normal să te gândeşti la tine şi la familia ta, dar la un moment dat, dacă faci lucrurile bine şi ai şi puţin noroc, vine timpul în care te poţi gândi şi la societatea în care trăieşti şi poţi face bine şi multor altor oameni, aşa cum şi societatea ţi-a făcut ţie bine“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO