Companii

Damen Galati asteapta pentru anul urmator incasari duble, de 100 mil. euro

17.01.2005, 00:00 20

Santierul naval Damen Galati  va depasi in 2006 pragul de 100 milioane de euro vanzari, pe baza contractelor importante care se afla in derulare.
Compania estimeaza ca va incasa in 2006 peste 106 milioane de euro din productia marfa vanduta , rezultat dublu comparativ cu cel previzionat pentru anul curent si in crestere cu aproape 50% in euro comparativ cu situatia preliminata pe anul trecut.
"Acest indicator  (productia vanduta si incasata - n.red), parte componenta a cifrei de afaceri, este mai relevant pentru activitatea noastra in conditiile in care sunt nave al caror ciclu de fabricatie nu incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie in acelasi an, se poate termina in anul urmator, in vara de exemplu", a comentat Gelu Stan, directorul general al Santierului Naval Damen Galati.
Cresterea incasarilor in anii urmatori se va datora intr-o mare masura unui contract de 160 milioane de euro pe care compania il are in derulare in prezent. In baza acestui contract, Damen va construi pentru un client german 10 nave de tip port-container, care vor fi livrate incepand din acest an si pana la sfarsitul lui 2006.
Ritmul de crestere al profitului va fi insa mai redus comparativ cu cel al incasarilor.  In 2004, Damen Galati a obtinut un profit brut de 6 milioane de euro la o productie marfa vanduta si incasata de 71 milioane de euro.
Perioada de timp cuprinsa intre momentul cand se incepe constructia unei nave si momentul cand se finalizeaza aceasta constructie si se livreaza clientului este unul din factorii care au determinat ca profitul brut  al companiei sa fie mai redus fata de rezultatul din 2003, cand profitul brut s-a ridicat la 8,8 milioane de euro. Datele privind profitul brut si productia marfa vanduta pe anul trecut sunt date preliminate.
Rezultatul companiei in 2004 a fost afectat si de aprecierea leului comparativ cu moneda unica europeana, dar si de cresterea pretului la tabla navala - prinicipala materie - prima - care aproape s-a dublat pe parcursul anului precedent. Majorarea preturilor la materii prime impreuna cu fluctuatiile nefavorabile ale cursului valutar se constituie printre principalii factori care vor influenta in sens negativ profitul companiei si in anii urmatori. Damen estimeaza pentru acest an realizarea unui profit brut de 4 milioane de euro, in timp ce in 2006 profitul brut previzionat este in jurul a 6 - 7 milioane de euro .
Damen Galati are in derulare si un contract cu British Petroleum, al doilea grup petrolier din lume, in valoare de 30 milioane de euro. Obiectul contractului il constituie constructia a  trei tancuri petroliere, prima nava  de 3.200 tdw fiind  livrata anul trecut, iar urmatoarele doua, fiecare de 4.500 tdw,  urmeaza sa fie livrate saptamana viitoare, respectiv in prima saptamana din februarie.
Principalii clienti ai companiei sunt din tari precum Germania, Olanda, Irlanda, Marea Britanie si Franta .
Santierul naval este detinut de catre grupul olandez Damen Shipyard,  care a achizitionat, in aprilie 1999, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, pachetul reprezentand 51% din actiunile Santierului Naval Galati. Ulterior, grupul olandez si-a majorat participatia pana la 98% din capitalul societatii.
In prezent, toate santierele navale romanesti trec printr-o perioada foarte buna, cererea puternice de otel si produse petroliere de pe piata asiatica in special din China si Japonia, determinand o intensificare a comertului maritim, care a ajuns la niveluri record. Armatorii au inceput sa-si suplimenteze flotele si datorita unor reglementari noi in privinta transportului petrolier,  care-i obliga sa-si inlocuiasca navele vechi cu altele noi, cu pereti dubli sau chiar tripli. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO