Companii

Dacia: Injumatatirea taxei auto ar reduce productia de Logan cu 33%

Dacia: Injumatatirea taxei auto ar reduce productia de Logan cu 33%
02.02.2007, 19:17 16

Activitatea de productie a Automobile Dacia ar putea scadea cu o treime daca cuantumul taxei de prima inmatriculare va fi redus, in urma negocierilor desfasurate de oficialii romani cu expertii Comisiei Europene, la nivelul propus in vara anului trecut de catre Guvern, nivel ce era cu 50% mai mic decat cel votat de Parlament.
"Proiectul initial de lege ne-ar fi condus la o situatie de genul celei din Polonia si in cazul Dacia ar putea duce la o diminuare cu o treime a productiei. Ca urmare, scaderea cu o treime a activitatii comerciale a Dacia ar duce la o reducere cu o treime a personalului din intreaga filiera Dacia, furnizori si reteaua comerciala, care angajeaza circa 100.000 de oameni", a precizat Fran?ois Fourmont, directorul general Dacia. In Polonia, care nu a impus masuri de limitare a accesului masinilor uzate precum au facut Cehia sau Ungaria, in primul an dupa aderare au intrat 1.800.000 de masini vechi, dintre care 1.200.000 aveau o varsta mai mare de 10 ani.
"Vanzarile Renault au scazut in Polonia cu o treime, odata cu piata vehiculelor noi, care in 2003 avea un nivel de 350.000 de unitati", a adaugat Fourmont. In cazul unei reduceri a taxei de inmatriculare fara impunerea unor restrictii suplimentare in functie de gradul de poluare al masinilor, parcul auto al Romaniei, de circa 3,5 milioane de autovehicule din care 25% au peste 20 de ani,va suferi o transformare de structura cu cresterea gradului de imbatranire. Ministrul finantelor a declarat ieri ca inca nu este luata nici o decizie privind taxa.
In 2006 in Romania au fost importate 95.000 de autovehicule de ocazie, cu o vechime de pana la 8 ani si care corespundeau in marea majoritate unor reglementari de poluare Euro 3 sau 4.
Pentru moment oficialii Ministerului de Finante au declarat ca nivelul taxei nu va fi modificat, in discutie fiind componentele tehnice ale acesteia si nu valoarea. Taxa ar putea insa sa fie ajustata prin includerea unei componente ecologice.
"Dupa votul din Parlament din iulie (cand s-a aprobat nivelul pentru taxa de prima inmatriculare - n.red.) am luat decizia de a mari productia, iar investitiile vor mari capacitatea de productie de la 200.000 la 350.000 de unitati pe an. Am luat decizii importante la acel moment, decizii pe care probabil nu le-am fi luat in alte conditii", a declarat Fourmont.
Dezvoltarea intensiva si extensiva a facilitatilor de productie la uzina de la Pitesti va necesita, potrivit directorului general al Dacia, fonduri de pana la 300 de milioane de euro in 2007. Investitiile vor aduce inca 90.000 de metri patrati de spatiu productiv in urma constructiei si dezvoltarii a trei sectii de pe platforma de la Mioveni. "Bugetul de investitii pentru acest an este in jur de 250 - 300 de milioane de euro, iar investitiile ce sunt in curs vor transforma platforma de la Pitesti in cel mai mare centru Renault din lume", a declarat Fran?ois Fourmont, directorul general Dacia. Investitiile furnizorilor Dacia din 1999, de cand Renault a preluat uzina, si pana in prezent ar trebui sa fie, conform estimarilor oficialilor Dacia, cam la aceeasi marime cu cele realizate de producator.
"Ca urmare a cresterii productiei si exporturilor Dacia, circa 20 de furnizori se pregatesc sa investeasca in Romania, iar valoarea investitiilor, majoritatea greenfield, vor ajunge la peste 200 de milioane de euro", a spus directorul Dacia.
Dupa finalizarea investitiilor de la Pitesti vor fi exportate in fiecare saptamana circa 5.000 de cutii de viteze, iar productia de colectii CKD va creste de la 91.000 de unitati pentru anul trecut, la maximum 350.000 de unitati pana la sfarsitul lui 2007. Cresterea productiei de colectii CKD se leaga de faptul ca in acest an va demara activitatea de asamblare pentru modelul Logan in Iran, India si Brazilia, iar in Rusia volumele vor fi marite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO