Companii

Cum se face un parc solar cu bani europeni

Cum se face un parc solar cu bani europeni

Autor: Radu Bostan

25.05.2013, 00:03 4064

Investiţiile în energia solară pe piaţa românească sunt rentabile şi dacă producătorii ar primi patru certificate verzi în loc de şase câte primesc în prezent, spune Dieter Hepp, reprezentantul în România al companiei Belectric, un dezvoltator german al cărui portofoliu de proiecte include peste 1.000 MW pe plan internaţional, mai mult decât capacitatea unui reactor de la Cernavodă.

„Nu am avea probleme nici cu trei sau patru certificate verzi“, este de părere Hepp, care are în dezvoltare un proiect fotovoltaic de 4,43 MW în Teleorman.

În România, Hepp repre­zintă firma Belectric, un dezvoltator german de parcuri fotovoltaice cu mai mult de 10 ani experienţă. Compania s-a asociat în 2007 cu investitori români în vederea derulării unor investiţii în sectorul fotovoltaic local.

Partenerii români şi germani au creat un vehicul de investiţie, Solar Power Energy Ro SRL, şi au început să caute zone propice construirii unei centrale fotovoltaice. Finanţarea proiectelor ar fi urmat să se facă din fondurile proprii ale acţionarilor, însă în 2009 s-a ivit oportunitatea de a solicita fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Între timp, compania a efectuat un studiu de fezabilitate, a achiziţionat teren şi a obţinut certificatul de urbanism, cu intenţia de a construi un parc de 4,43 MW în comuna Nenciuleşti din judeţul Teleorman. Procesul de obţinere a autorizaţiilor s-a desfăşurat destul de greu, spun investitorii. 

 

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO