Companii

​Cum s-au mobilizat centrele de proiectare şi printare pentru producerea de viziere? „ Am primit foarte multe cereri de la cadrele medicale, autorităţile nu ne-au contactat”

​Cum s-au mobilizat centrele de proiectare şi printare...

Autor: Miruna Diaconu

08.04.2020, 19:18 151

Firmele de proiectare şi centrele de printare s-au adaptat acestei perioade astfel încât să poată produce măcar o parte din necesarul de viziere la nivel national. De aproximativ două săptămâni, de când s-a început producerea vizierelor, firmele au primit cereri din partea cadrelor medicale, managerilor de spitale, dar şi din partea jandarmeriei.

O firmă de proiectare şi design din Cluj a început producerea vizierelor la imprimanta 3D, dar timpul pentru realizarea unui astfel de produs dura două ore, aşa că au hotărât să grăbească procesul, iar pe lângă imprimantă, să producă şi în paralel. Compania de proiectare dispune în acest moment de materiale pentru producerea a 20.000 de viziere.

“Am gândit o variantă de design de viziere care ar putea să folosească materiale care sunt mai uşor de gasit pe piaţă. Stocurile de plexiglas din România sunt epuizate. Ne-am gândit să facem cu coli A4 care se folosesc la îndosariere, am modificat designul ca să nu le mai printam doar 3D, deşi am continuat şi cu acest lucru. Maximul de viziere pe care l-am produs a fost de 1.200 pe zi”, Ioana Goţia-Ciurea, architect, Prototip Studio, companie de proiectare şi design din Cluj.

În cele două săptămâni de când au început producţia de viziere, firma de proiectare a livrat circa 5.000 de bucăţi la diferite spitale din toată ţara. Cereri au avut şi din partea companiilor private, dar şi a jandarmeriei. “E necesar ca achiziţiile publice să aibă un certificat, noi nu deţinem certificate, nu ne-am focusat pe acest aspect, pentru că nici nu este în aria noastră”, precizează arhitectul. Preţul unei viziere este de 6 lei, un cost mai mic faţă de măştile chirurgicale, care se vând în farmacii cu un preţ de 7,5 lei.

Cele mai afectate judeţe din România au o nevoie mare de vizier pe lângă alte echipamente medicale. Suceava, cel mai afectat oraş, are o nevoie de 40.000 de viziere, conform datelor disponibile pe platforma thefutureisnow.ro, creată de două voluntare, unde sunt strânse nevoile spitalelor din ţară.

O firmă, care se ocupă, printre altele, de printarea diverselor produse, s-a mobilizat pentru a produce viziere. Forward Interactive, agenţie digitală, poate produce până la 6.000 de viziere pe zi prin metoda de ştanţare.

“Există o cerere foarte mare din partea cadrelor medicale. Din partea autorităţilor nu am fost contactaţi. Noi am putea produce 6.000 pe zi de viziere, doar că noi nu putem să lucrăm la capacitate maximă, avem o parte din colegi care lucrează de acasă, iar debitatul materialului durează mult. În aceste condiţii, cu tot cu procesul de debitare, am putea produce undeva la 3.000 de viziere pe zi”, spune Roxana Gligor, fondator Forward Interactive.

Fondatorul agenţiei precizează că în această perioadă materia primă este foarte greu de găsit, iar acolo unde se găseşte este aproape dublă faţă de perioada normală. Agenţia a livrat cu ajutorul unor asociaţii circa 6.000 de viziere în diferite spitale din ţară, cărora le-au oferit gratuit aceste echipamente.

Firmele de printare 3D s-au mobilizat şi ele pentru a produce viziere, doar că durata de producţie a unei viziere la imprimanta 3D poate dura chiar şi două ore, ceea ce ar însemna o capacitate e producţie pe zi destul de mică, în contextul în care nevoile se ridică la câteva mii de viziere. În această perioadă, din cei care deţin o astfel de imprimantă, nu puţini au fost cei care au început producţia de viziere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO