Companii

Cum poate destabiliza o cerere de insolvenţă un mic producător de lactate: chiar şi micile datorii pun presiune pe companii

Prodlacta are 42,1 mil. lei capitalizare, iar cei mai mari acţionari sunt JLC Germany GmbH (27,91%), JLC SA Chişinău (27,53%), JLC Investment GmbH (10,73%) şi statul român, prin AAAS (3,74%).

Prodlacta are 42,1 mil. lei capitalizare, iar cei mai mari acţionari sunt JLC Germany GmbH (27,91%), JLC SA Chişinău (27,53%), JLC Investment GmbH (10,73%) şi statul român, prin AAAS (3,74%).

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.12.2023, 16:45 841

Într-o piaţă a lactatelor care suferă din cauza creşterii de costuri pe toate planurile, din cauza inflaţiei care a făcut consumatorul să se gândească de două ori înainte de a cumpăra şi cu noile schimbări legislative care pun tot mai multă presiune pe jucători, o cerere de insolvenţă poate aduce şi mai multă incertitudine  În piaţa lactatelor, 66% din cifra de afaceri generată la nivelul sectorului este adusă de cinci multinaţionale  Producătorii mici, care nu se diferenţiază, pot dispărea de pe piaţă.

Săptămâna trecută pe site-ul Tribunalului Braşov a apărut o cerere de insolvenţă împotriva producătorului de lactate Prodlacta. Iniţial, dintr-o eroare a apărut informaţia că debitorul, adică Prodlacta, şi-a cerut insolvenţa, însă compania a clarificat situaţia. Cu toate acestea, această cerere de insolvenţă vine să scoată la iveală, încă o dată, presiunea pusă pe companii într-un context economic tot mai dificil.

„Precizăm că litigiul de natură comercială, rezultat în baza unui raport comercial de prestări servicii, şi la data de 06.12.2023 PRODLACTA SA a achitat integral debitul, penalităţi şi cheltuieli de judecată. În data de 08.12.2023 creditorul a depus la Tribunalul Braşov - cerere de renunţare la judecată, urmând ca, instanţa să ia act de această stare de fapt, şi să se pronunţe asupra unei noi situaţii“, se arată într-un document afişat pe site-ul BVB. Conform datelor din presa locală, care citează un comunicat de presă remis de producător, datoria era de circa 82.000 de lei, şi a fost achitată. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi telefonic de ZF. De asemenea, reprezentanţii companiei spun că de fapt creditorul a cerut insolvenţa, nu debitorul, aşa cum era precizat pe site-ul portal.just.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO