Companii

Cum arata viitorul pentru marile companii farmaceutice romanesti?

03.07.2003, 00:00 22


De mai multa vreme se vorbeste, cu o periodicitate cel putin anuala, despre dificultatile cu care se confrunta sectorul medical si, in consecinta, despre problemele pe care le intampina companiile de farmaceutice in a-si incasa banii. Iar daca anul acesta s-a spus ca a fost atins „apogeul crizei", este firesc sa ne intrebam cum arata viitorul...





BRD Securities, optimista



S-ar putea spune ca bine, judecand dupa previziunile pe care le ofera in cel mai recent raport al sau societatea de valori mobiliare BRD Securities. Studiul cuprinde estimari pentru anul in curs si pentru 2004 referitoare la veniturile si profitabilitatea marilor companii romanesti de farmaceutice - respectiv Sicomed, Terapia Cluj-Napoca si Antibiotice Iasi - iar toti indicatorii releva procente solide de crestere. Cu toate acestea, datele prezentate de BRD sunt inferioare estimarilor proprii ale companiilor.



Astfel, in cazul Sicomed - clasata, conform datelor furnizate de firma de cercetare Cegedim, pe prima pozitie in randul producatorilor romani dupa vanzari si pe locul al patrulea in clasamentul general la sfarsitul primului trimestru - datele societatii de valori mobiliare indica venituri de 43,5 milioane de dolari pentru acest an, iar vanzarile estimate de companie sunt de 50,5 milioane de dolari. Pentru anul 2004, BRD preconizeaza veniturile Sicomed la 47,8 milioane de dolari, valoare ce desemneaza o majorare de 10%.



Terapia Cluj-Napoca - al cincilea mare producator de farmaceutice din Romania in clasamentul Cegedim realizat la finele lunii martie 2003 - are venituri estimate de BRD la circa 36 de milioane de dolari pentru acest an, in vreme ce datele proprii ale companiei anticipeaza vanzari de 36,9 milioane de dolari. Pentru anul 2004, societatea de brokeraj anticipeaza veniturile Terapia la 38,3 milioane de dolari, cu 6,4% mai ridicate fata de 2003.



Referitor la Antibiotice Iasi - plasata de Cegedim pe locul al saselea - datele societatii de valori mobiliare indica venituri de 36,5 milioane de dolari in acest an, in avans cu 10,3%, fata de 36,6 milioane de dolari prevazute in obiectivele companiei. Anul viitor, producatorul ar putea inregistra vanzari de 38,3 milioane de dolari, cu cinci procente mai ridicate.





Departe de Europa



Cam acestea au fost cifrele. Care este insa semnificatia lor si, mai ales, ce sta la baza acestor date? Societatea de valori mobiliare traseaza un profil al fiecareia dintre cele trei companii ale caror actiuni sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, aratand ca, in opinia sa, Terapia este singurul producator roman care se poate compara "decent" cu companii similare din Europa Centrala si de Est in termeni de profitabilitate.



"Diferentele de capitalizare bursiera si lichiditate sunt mai putin semnificative. In plus, programul de restructurare derulat recent de Terapia (la nivel de angajati, dar si operational), care a afectat profitabilitatea operationala pe termen scurt, a inceput sa dea roade (productivitate sporita, lansarea de noi produse atat pe piata interna, cat si pe cea externa) si aduce compania mai aproape de celelalte firme din regiune", se arata in raportul BRD Securities.



Societatea de brokeraj estimeaza la 42 de milioane de dolari valoarea de piata a Terapia, la 20 de milioane de dolari cea a companiei Antibiotice si la 26 de milioane de dolari cea a Sicomed.



In randul producatorilor de medicamente din Europa Centrala si de Est luati in calcul de BRD, aceste valori sunt extrem de mici, valoarea minima in regiune fiind de 60 de milioane de dolari in cazul Slovakofarma, in vreme ce companiile Pliva din Croatia si Gedeon Richter din Ungaria sunt evaluate la peste un miliard de dolari (1,082 miliarde de dolari, respectiv 1,3 miliarde de dolari).



Raportul mediu in regiune dintre valoarea de piata si profitul operational inainte de cheltuielile cu amortizarea este de 5,27%. In cazul Terapia, indicatorul se situeaza la 3,25%, iar in situatia Antibiotice si Sicomed este de 3,21%. BRD remarca faptul ca toate marjele de profitabilitate ale Terapia (profit brut, profit operational inainte de cheltuielile cu amortizarea si profit operational) cu exceptia celei a profitului net sunt superioare mediei pentru Europa Centrala de Est.





Tentatia investitiilor



In consecinta, BRD Securities recomanda investitorilor sa achizitioneze ("buy") actiuni Terapia Cluj-Napoca si Antibiotice Iasi, in vreme ce detinatorilor de titluri Sicomed li se recomanda sa astepte inainte de a incheia alte tranzactii ("hold"). Atat in cazul Antibiotice, cat si in cel al Sicomed, aceste calificative sunt de data recenta. Prima dintre companii a beneficiat, pana la data realizarii acestui studiu, de recomandarea de asteptare, iar cea de-a doua a fost revizuita in sens pozitiv - de la recomandarea de vanzare la cea de asteptare - in luna aprilie.



In ceea ce priveste pretul actiunilor celor trei producatori de farmaceutice, BRD Securities anticipeaza pentru urmatoarele 12 luni un nivel de 0,155 dolari in cazul Terapia, de 0,065 dolari pentru Antibiotice (in crestere fata de previziunea anterioara de 0,06 dolari) si de 0,06 dolari pentru Sicomed (fata de 0,05 dolari in luna aprilie).



"Aceste preturi implica o crestere de 12,7% fata de cotatia currenta a Terapia, de 10,8% la Antibiotice si o scadere de 3,2% la Sicomed, previziuni care justifica si recomandarile noastre de cumparare, respectiv asteptare", arata analistii societatii de valori mobiliare.



In sprijinul acestor calificative, BRD atrage atentia asupra procesului de vanzare al unor pachete importante din actiunile Terapia, detinute in prezent de fonduri de investitii ajunse la maturitate, operatiune care va influenta semnificativ toate aprecierile la adresa companiei.



In ceea ce priveste actiunile Antibiotice, BRD Securities considera ca acestea au devenit mai atractive dupa "rezultatele extraordinare din anul 2002 si in contextul perspectivelor imbunatatite", dar recomanda atragerea unui investitor strategic la societatea detinuta in prezent intr-o proportie majoritara de Ministerul Sanatatii.



La randul sau, Sicomed se confrunta, in opinia analistiilor, cu o serie de factori negativi - portofoliul extrem de extins de produse, dar care cuprinde un numar limitat de medicamente cu valoare adaugata mare, necesarul ridicat de cheltuieli de capital pentru obtinerea certificatului GMP si expunerea la spitale. "Totusi, rezultatele pentru 2002 arata mai bine decat in anii anteriori. Programul de restructurare inceput a ajutat compania sa devina mai atractiva, in vreme ce actiunile par sa fie mai ieftine", apreciaza BRD Securities.





Autohtonii pierd teren



Referitor la situatia de ansamblu a pietei locale de medicamente, care s-a cifrat anul trecut la 611,2 milioane de euro sau 581 milioane de dolari, consemnand o crestere annuala de 8,5%, analistii atrag atentia asupra faptului ca producatorii autohtoni pierd teren in favoarea celor straini.



Singurele companii romanesti care si-au majorat cota de piata in 2002 au fost Europharm - subsidiara a grupului britanic GlaxoSmithKline - si Pharmatec, preluata in anul 2000 de firma slovena Lek, la randul sau achizitionata recent de Novartis.



Astfel, importatorii au realizat vanzari de 430 milioane de dolari, in crestere cu 26,2% si representand 74% din consumul de pe piata romaneasca exprimat in valoare, in vreme ce producatorilor romani le-au revenit vanzari de 150 milioane de dolari, in scadere cu 10,8%. "Producatorii romani au ramas lideri in termeni de volum, dar au pierdut in termeni de valoare, in pofida investitiilor semnificative in marketing, vanzari si campanii publicitare, iar unii dintre ei chiar si in dezvoltarea de noi produse", semnaleaza raportul BRD Securities.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO