Companii

Cum a vazut ZF imobiliarele in 2008 si ce s-a intamplat de fapt

Cum a vazut ZF imobiliarele in 2008 si ce s-a intamplat de fapt
18.12.2008, 17:56 48

MALLURI

 
Ianuarie 2008
Ce am estimat: Aproape 20 de malluri urmeaza a fi livrate in toata tara, trei dintre acestea urmand a fi inaugurate in Capitala. Numarul acestora se va dubla, tinand cont ca stocul actual este format tot din 20 de centre comerciale.
 
Decembrie 2008
Ce s-a intamplat: Potrivit estimarilor ZF de la inceputul anului, numarul mallurilor deschise in acest an a fost de aproape 20, mai exact 17 centre comerciale si sase extinderi ale unor proiecte existente au fost finalizate in acest an, dintre care trei unitati au fost deschise in Bucuresti - Baneasa Shopping City, Liberty Center si Fashion House Outlet Center.
Investitia in toate aceste proiecte s-a ridicat la aproximativ 1,2 mld. euro, dupa Bucuresti in topul oraselor cu cea mai semnificativa activitate pe segmentul centrelor comerciale situandu-se Suceava, Braila si Buzau, cu cate doua inaugurari in fiecare oras. Astfel, la Suceava a fost inaugurat Shopping City Suceava si Iulius Mall, in Braila au fost realizate parcurile de retail European Retail Park si Armonia, in timp ce la Buzau au fost deschise proiectele Galleria si Aurora Shopping Mall.
Pe de alta parte, pentru a-si intari pozitia pe piata sase proiecte au fost extinse, si anume, Shopping City Sibiu, Lotus Market Oradea, Iulius Mall Iasi, in provincie, si Iris, Vitantis si Militari Shopping Center in Capitala. In ceea ce priveste cei mai importanti proprietari de centre comerciale, Iulian Dascalu continua sa fie cel mai important operator local, in timp ce Immoeast si BelRom au in prezent cate trei centre comerciale operationale in portofoliu.
Numarul livrarilor din acest an ar fi putut fi chiar mai mare, dar pe fondul problemelor legate de piata constructiilor si chiar cea a finantarilor o serie de proiecte au fost amanate pentru anul viitor, precum Tiago Oradea, Euromall Galati sau Grand Arena.
 
APARTAMENTE
 
Ianuarie 2008
Ce am estimat: Peste 40 de proiecte rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi vor arunca in piata circa 8.000 de noi locuinte, record pentru piata Capitalei.
 
Decembrie 2008
Ce s-a intamplat: Calculul ZF de la inceputul anului, conform caruia in Bucuresti urma sa fie livrate circa 8.000 de locuinte in acest an, a fost contrazis de realitatea de pe santierele Capitalei, astfel ca numarul apartamentelor livrate in Bucuresti in acest an s-a ridicat la circa 4.500-5.000 de unitati, potrivit consultantilor imobiliari.
Marea majoritate a proiectelor imobiliare, de orice natura, prezinta intarzieri, legate atat de piata constructiilor, cat si de birocratie sau de estimarile nerealiste ale companiilor si, mai nou, din cauza crizei financiare in urma careia o serie de dezvoltatori au decis sa-si amane proiectele sau doar sa le intarzie pentru a obtine un cost mai mic al constructiei.
Printre cele mai importante proiecte in care au fost finalizate in acest an apartamente se numara Confort Park, Emerald Residences, Planorama, Rose Garden, Ibiza Sol sau Residenz.
 
CRIZA DE MUNCITORI
 
Ianuarie 2008
Ce am estimat: Deficitul de forta de munca in constructii s-ar putea traduce in intarzieri ale proiectelor, majorarea salariilor si cresterea numarului de muncitori din strainatate.
 
Decembrie 2008
Ce s-a intamplat: Estimarea privind deficitul de muncitori a fost corecta pentru prima parte a anului, cand muncitorii din constructii au inregistrat cea mai dinamica crestere a salariilor din ultimii ani, ajungand chiar si la 1.000 de euro in cazul celor calificati.
In plus, tot mai multe companii de constructii au apelat la muncitori adusi din China, Vietnam, Turcia sau Pakistan pentru a acoperi deficitul de muncitori de pe santiere.
Criza de muncitori s-a resimtit puternic in prima parte a anului, cand dezvoltatorii imobiliari au decis sa importe muncitori straini pentru a putea preda la timp proiectele incepute.
Reprezentantii patronatelor din constructii au sustinut puternic dublarea salariului mediu din constructii de la 200 de euro la 400-500 de euro in urmatorii doi ani pentru a atrage inapoi in tara muncitorii romani din strainatate, pentru a acoperi lipsa de experienta de pe piata locala.
Cu toate acestea, proiectele imobiliare au inregistrat intarzieri, insa principala cauza nu a mai fost criza de muncitori, ci lipsa de finantare a dezvoltatorilor. Incepand din luna septembrie circa 30% din santierele din cele mai mari orase au fost suspendate, urmand ca activitatea sa se reia in a doua jumatate a anului. In aceste conditii, peste 50.000 de muncitori au fost trimisi in somaj.
In aceste conditii, companiile de constructii vor putea gasi mai usor forta de lucru calificata, iar ritmul de crestere al salariilor se va reduce la 10% pe an.
 
TRANZACTII
 
Ianuarie 2008
Ce am estimat: Fondurile de investitii mici si medii ar putea iesi din piata pentru a-si marca profiturile, pe fondul nivelului scazut la care au ajuns randamentele de pe piata imobiliara, dupa modelul Charlemagne in 2007.
 
Decembrie 2008
Ce s-a intamplat: Previziunea ZF referitoare la exit-ul investitorilor mici si medii de pe piata locala s-a adeverit doar partial, in conditiile in care numarul tranzactiilor imobiliare a fost extrem de redus in acest an, majoritatea afacerilor semnate fiind incepute inca de anul trecut.
Astfel, pe fondul crizei de lichiditati din piata financiara, proprietarii care sperau sa-si vanda proprietatile la randamente de 6-7%, in euro pe an, au ajuns in situatia in care investitorii sunt dispusi sa ofere sume cu circa 50% mai mici pentru activele din portofoliu.
In aceste conditii, numeroase tranzactii au fost blocate, iar proprietarii si-au retras activele de pe piata, astfel ca dupa exit-ul unui fond de investitii al Charlemagne din 2007, cand a vandut cele trei cladiri de birouri din portofoliu catre DEGI, acest gen de miscari au fost blocate.
Un alt investitor care a reusit sa iasa din marea majoritate a afacerilor imobiliare este fondul american Broadhurst, care a vandut in acest an reteaua Winmarkt, dupa ce anul trecut renuntase la participatia in proiectul Cotroceni Park si la terenurile fostelor fabrici Electroaparataj, Tricodava si Electrotehnica.
Alti doi investitori care au vandut anul acesta din proprietatile imobiliare sunt Alexander Hergan, care controleaza firma Avrig 35 si a vandut proiectul Iris din Titan catre DEGI si Ioannis Papalekas.
 
CONSUM IN SCADERE
 
Ianuarie 2008
Ce am estimat: Producatorii de materiale de constructii vor investi puternic in majorarea capacitatilor de productie pentru a face fata cererii de pe piata, dupa ce in 2007 o parte dintre ei nu si-au putut onora comenzile.
 
Decembrie 2008
Ce s-a intamplat: Estimarea ZF s-a mentinut in prima jumatate a anului, cand producatorii de ciment, caramizi sau BCA (beton celular autoclavizat) au fost asaltati de cerere si au derulat simultan investitii majore in dezvoltarea capacitatilor de productie. Insa, incepand din luna octombrie situatia s-a schimbat la 90 de grade, multi dintre jucatorii de pe piata fiind sufocati de stocurile mari cu care au ramas din cauza scaderii cererii.
Producatorii de materiale de constructii nu au previzionat la inceputul anului o eventuala scadere a pietei imobiliare si au fost prinsi nepregatiti mai ales in ultimele luni ale anului, cand comenzile au scazut drastic. La inceputul anului cei mai mari jucatori de profil au anuntat investitii totale de peste un miliard de euro in extinderea si construirea unor noi facilitati de productie, avand in vedere previziunile de la sfarsitul anului 2007, cand analistii din industrie estimau o majorare de 35% a pietei constructiilor.
Cele mai mari investitii au fost derulate de producatorii de ciment, care nu au facut fata cererii in prima jumatate a anului.
 
 
ESTIMARI 2009
 
  • In prima parte a anului numarul tranzactiilor imobiliare va ramane scazut, deblocarea pietei fiind anticipata odata cu "redeschiderea" usii bancilor;
  • Numarul mallurilor finalizate anul viitor ar putea fi sub nivelul din 2008, relativ sigure fiind doar proiectele aflate in stadiu avansat de constructie si inchiriere;
  • Anul viitor ar putea fi un nou an record pe piata rezidentiala din Bucuresti, cu peste 5.000 de unitati noi;
  • Constructorii considera ca in 2009 infrastructura va deveni principalul motor de crestere, in conditiile reducerii investitiilor imobiliare;
  • Producatorii de materiale de constructii vor amana investitiile programate pentru anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO