Companii

Cum a încheiat Glencore primul an de când a intrat “în ghereale” investitorilor

Autor: Gabriel Razi

06.03.2012, 11:21 89

Gigantul elveţian Glencore, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial implicate în comerţul cu materii prime, a încheiat anul trecut cu afaceri de 186,1 miliarde de dolari, în creştere cu 28% faţă de 2010, arată datele preliminare dintr-un raport al traderului. Glencore, până de curând una dintre cele mai discrete companii la nivel mondial, s-a listat anul trecut pe bursa de Londra în cadrul unui oferte de vânzare în valoare de zece miliarde de dolari. În urma listării boss-ul Glencore, Ivan Glasenberg, a devenit peste noapte mai bogat cu 10 miliarde de dolari.

"Glencore a avut o performanţă solidă în 2011 în ciuda condiţiilor economice precare. Business-ul din zona industrială a beneficiat de preţurile mai mari ale materiilor prime pe care le produce", a declarat Ivan Glasenberg, CEO al Glencore.

Anul trecut cotaţia internaţională a ţiţeiului a avansat cu 39%, cea a cuprului cu 17%, grâul s-a tranzacţionat la preţuri cu 22% mai mari decât în 2010 în timp ce preţul aurului a înregistrat un avans de 28%, notează compania.

În prezent elveţienii de la Glencore se află în negocieri avansate pentru un acord de fuziune cu grupul minier birtanic Xstrata, o tranzacţie evaluată la 80 de miliarde de dolari care ar putea reconfigura industria miniera mondială, potrivit unor informaţii anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO