Companii

Cu o fabrica noua, Lek vrea sa schimbe piata antibioticelor

26.05.2004, 00:00 53

Noua fabrica de medicamente de la Targu - Mures a companiei slovene Lek, finalizata luna aceasta dupa  investitie de peste 12 milioane de dolari, va schimba structura pietei romanesti de antibiotice, in valoare de circa 60 - 70 de milioane de dolari. Fabrica, care va beneficia de suportul grupului elvetian Novartis (din care Lek face parte), va incepe sa produca anul acesta macrodile - antibiotice de ultima generatie - avand ca tinta in 2005 exclusiv piata romaneasca.
"In prezent, macrolidele (eritromicina, claritromicina - n.r.) detin doar 5% din piata romaneasca a medicamentelor, in timp ce pe alte piete europene ponderea este de 20%. Speram ca odata ce vom incepe productia in noua fabrica vom contribui la cresterea acestui segment. Exporturile vor detine insa cea mai mare pondere in vanzarile fabricii", a declarat ieri Metod Dragonja, presedintele Lek, cu ocazia inaugurarii fabricii.
Piata romaneasca de antibiotice este dominata de peniciline si cefalosporine, principalii jucatori alaturi de Lek (care este numarul doi pe aceasta piata) fiind Antibiotice Iasi, Europharm Brasov si Sicomed Bucuresti.
Lek detine deja, dupa preluarea din 2001 a producatorului roman PharmaTech o fabrica de peniciline la Targu - Mures.
Noua fabrica, a carei constructie a inceput in 2002, a fost proiectata initial pentru a produce cefalosporine orale. Dupa ce Lek a fost preluata de catre Novartis, la sfarsitul lui 2002, profilul de productie a fost schimbat, fabrica devenind centrul de excelenta al Sandoz (divizia de medicamente generice a Novartis) pentru macrolide. Capacitatea de productie a fabricii este de 250 de milioane de unitati pe an.
Peste 80% din productie va fi exportata, in special catre tarile din Uniunea Europeana. Exportul va incepe in 2006, pe masura pe ce vor fi obtinute aprobarile pentru fiecare piata.
"Estimam ca segmentul macrolidelor va creste semnificativ in urmatorii ani in Europa iar noua fabrica de la Targu - Mures va avea un rol foarte important pentru noi in acest context. Productia fabricii va creste treptat, pe masura ce patentele mai multor produse originale vor expira in urmatorii ani", a declarat Hubert Hinzinger, directorul diviziei de produse farmaceutice a Sandoz.
In 2005, noua fabrica va avea in portofoliu doar cateva produse, vanzarile pe piata romaneasca putand atinge cateva milioane de dolari.
Odata cu inceperea exporturilor, fabrica va atinge vanzari de cateva zeci de milioane de dolari in urmatorii ani.
Sandoz este al doilea producator de medicamente generice (fara patent) din lume, cu o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de dolari in 2003.
La nivel mondial se estimeaza ca in urmatorii ani afacerile producatorilor de generice vor creste considerabil pe masura ce medicamentele originale ale caror petente expira nu vor fi inlocuite rapid de marile grupuri farmacutice, a caror activitate de cercetare este din ce in ce mai dificila.
In acest context, Novartis - care este unul din primii cinci producatori mondiali de medicamente si-a extins, prin intermediul Sandoz, capacitatea de productie pentru generice.
Lek, parte a Sandoz, a deschis luna aceasta doua fabrici, in Polonia si Romania, iar o alta divizie a Sandoz a inaugurat o fabrica in India.
Inainte de a fi preluata de Novartis prin Sandoz, Lek activa pe piata romaneasca prin intermediul importurilor de medicamente produse in Slovenia si penicilinelor produse la Targu - Mures.
Cele doua diviziii au avut in 2002 vanzari cumulate de 23,4 milioane de dolari, Lek fiind al doilea jucator de pe piata de generice din Romania, dupa Sicomed Bucuresti.
In 2003, celor doua divizii li s-au alaturat si operatiunile de import ale Sandoz in Romania, cele trei entitati actionand de anul trecut sub denumirea de Sandoz Romania.
Sandoz Romania a avut anul trecut vanzari de 26 milioane de dolari si o cota de 3,9% din piata totala a medicamentelor
Impreuna cu reprezenta Novartis, care promoveaza produsele originale ale companiei, Sandoz detine o cota de piata de 6,6%, fiind al doilea jucator dupa grupul britanic GlaxoSmtihKline, care detine o cota de 11,7%.
Locul trei este detinut de Pfizer, urmat de Sicomed, Terapia si Antibiotice.
Piata totala a medicamentelor din Romania este de peste 700 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO