Companii

Cu gaze prea scumpe, Amonil se gandeste la productia de combustibili

07.04.2006, 00:00 44

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia ar putea intra incepand de anul acesta pe productia de combustibili, dupa ce va incepe luna viitoare sa produca AdBlue, un aditiv pe baza de uree pentru motoarele diesel, afirma surse apropiate companiei.

Amochim, o companie infiintata recent de Amonil studiaza posibilitatea de a produce incepand de la toamna etanol, combustibil care se foloseste in amestec de 20-25% cu benzina in motoarele auto, dar si biodiesel, combustibil fabricat din materii prime agricole.

Cerintele tot mai drastice privind poluarea si cresterea puternica a preturilor la energie pe plan mondial au inceput sa faca tot mai atractivi combustibilii alternativi cum sunt etanolul sau biodieselul. De altfel, mai multi investitori printre care portughezii de la Martifer, germanii de la MAN Ferrostaal, omul de afaceri Adrian Porumboiu, producatorul de ulei Argus Constanta, sau Rompetrol au anuntat ca vor investi peste 200 de milioane de euro pentru productia de biodiesel, combustibil inexistent in prezent pe piata romaneasca. Etanolul a devenit un combustibil tot mai popular in ultimii ani, mai ales in Statele Unite si America de Sud, pe fondul cresterii cotatiilor petroliere. Capitalul social al Amochim ar putea fi majorat cu aproximativ 4,5 mil. $ (3,75 mil. euro) pana la 6 mil. $ (4,9 mil. euro), afirma sursele citate. Amonil, care va inchiria o parte din instalatii si va livra uree catre noua companie, detine cam o cincime din actiuni, restul fiind in posesia mai multor investitori.

AdBlue, aditivul pentru carburanti pe care Amonil urmeaza sa il produca este fabricat din uree, unul dintre principalale produse de baza ale combinatului chimic. Acesta este destinat camioanelor si reduce atat emisiile poluante, cat si consumul de combustibil, fiind impus de normele europene in privinta reducerii emisiilor poluante. Amonil a fost afectata in ultimii ani de majorarea pretului la gaze naturale, principala materie prima pentru productia de ingrasaminte.

Producatorul de ingrasaminte chimice a anuntat profit brut preliminat de 7,2 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) pe anul trecut, de opt ori mai mare fata de anul 2004. Cu un an in urma compania inregistrase un profit de 960.000 de lei noi (237.000 de euro).

Amonil a reusit sa isi majoreze profitul in ciuda cresterii semnificative a pretului la gazele naturale - principala materie prima in productia de ingrasaminte - si aprecierii de anul trecut a leului, in conditiile in care Amonil exporta o parte semnificativa a productiei.

Compania are, de altfel, un contract pe termen lung cu casa americana de comert Transamonia pentru livrarea de ingrasaminte pe pietele externe.

Cifra de afaceri a Amonil a crescut cu aproape 50% in euro anul trecut, atingand 94 de milioane de euro. Actiunile Amonil, cotate la Bursa de Valori, au urcat cu aproximativ 30% de la inceputul anului pe fondul intrarii in actionariat a fondului elvetian Hyposwiss Danube Tiger, care detine, conform informatiilor de pe piata, un pachet de aproximativ 3% din Amonil.

Principalii actionari ai producatorului de ingrasaminte chimice sunt casele de comert Romferchim si Eurotrading Chemicals, care detin fiecare cate 28% din actiuni, alaturi de un grup de investitori din Oradea, care au declarat ca actioneaza in mod concertat si care controleaza in jur de 20% din actiunile Amonil. Actiunile combinatului chimic sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, unde au fluctuat in ultimele luni in jurul pretului de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 30 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO