Companii

Cu 20% crestere in acest an, Philips ridica miza pe Romania

26.11.2004, 00:00 28

Grupul olandez Philips Electronics are asteptari mari de la piata locala, Romania fiind alaturi de alte state din Europa de Est elemente cheie in strategia de dezvoltare a grupului in urmatorii ani.
"Philips crede ca Romania va urma trendul general de crestere, cu deosebirea ca in Romania cresterea se va mentine peste media mondiala de crestere", a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Hansen, director general al Philips Romania.
Filiala locala este, potrivit lui Hansen, cea mai importanta din structura organizatorica a producatorului olandez in regiune, fiind activa in domeniul sistemelor medicale, a produselor de iluminat, electronice si a celor de ingrijire personala.
"Pe termen lung, Romania va deveni parte a comunitatii europene si acest lucru se va petrece si in ceea ce priveste mediul de afaceri. Penetrarea in piata a diferitelor segmente va fi comparabila cu restul Europei", adauga Hansen.
El spune ca in acest an cresterea afacerilor inregistrata de Philips Romania a fost de peste 20%.



Patru din cinci
Anul trecut, afacerile Philips Romania au fost estimate de oficiali la 65-75 de milioane de euro. Valoarea este aproximativa, deoarece o parte importanta din vanzari este realizata prin intermediul importatorilor locali.
Valoarea nu ia insa in calcul joint-venture-ul pe care producatorul olandez il desfasoara la Timisoara cu compania Elba in domeniul iluminatului stradal, si nici productia de telefoane DECT (terminale digitale fara fir destinate telefoniei fixe).
Divizia de iluminat a Philips este reprezentata pe piata romaneasca prin intermediul unui joint-venture la Timisoara cu societatea Elba, sub numele Philips Elba Street Lighting. Produsele realizate, destinate iluminatului stradal si industrial sunt vandute atat pe piata romaneasca cat si la export, in tarile vecine. Compania arealizat anul trecut o cifra de peste 3 milioane de euro.
Philips produce pe piata Romania de mai multi ani, la societatea Solectron din Timisoara, si telefoane DECT, care sunt destinate in principal exportului. Anual la Timisoara sunt produse aproximativ trei milioane de telefoane.
Philips Electronics este prezent in Romania cu patru din cele cinci divizii de produse care isi desfasoara activitatea in intreaga lume: produse electronice - consumer electronics, sisteme medicale, produse electrocasnice si de ingrijire personala si divizia de iluminat. Singura divizie de produse care nu este reprezentata local, este divizia de Semiconductori.



Retea de dealeri in crestere
O alta divizie a grupului olandez, Philips Business Communication, a anuntat la randul sau o dezvoltare a activitatii din Romania, urmand a fi construita o retea de dealeri prin intermediul partenerului local, compania ICCO Electronics.
"Pana acum Philips era prezent mai mult in segmentul sistemelor de comunicatii mari si foarte mari. De anul acesta insa, am lansat in Romania o solutie dedicata companiilor mici si mijlocii, pentru care estimam ca vom ajunge in viitor la o cota de piata de 25-30%", apreciaza Mircea Prelipceanu, director comercial la ICCO Electronics. El spune ca pe termen mediu si lung potentialul de crestere al Philips in acest segment al pietei romanesti este la randul sau peste media din Europa de Vest.
"Dupa doi anide cadere, anul acesta a fost mai bun decat ne-am asteptat si planurile noastre, stabilite pana in anul 2007, iau in calcul o crestere peste media europeana", adauga Prelipceanu.
El spune ca cifra de afaceri a ICCO Electronics reprezinta cam zece la suta din cifra de afaceri a grupului ICCO, care la nivelul anului trecut a fost de aproximativ 80 de milioane de dolari.
"Cea mai mare parte din cifra de afaceri a ICCO Electronics este realizata prin intermediul Philips Business Communication", mai spune Prelipceanu, care pentru acest an anticipeaza o crestere a afacerilor de 15%. ICCO Electronics este de 10 ani partenerul oficial in Romania al diviziei corporate de telecomunicatii a grupului Philips, fiind furnizorul de platforme de telecomunicatii pentru organizatii precum ING Group, British Airways, MFP, Oltchim sau Santierul Naval Galati.
Philips este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de produse electronice din Europa cu o cifra de afaceri de 29 miliarde euro in 2003.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO